fredag, augusti 15, 2014

Det antidemokratiska inslaget växer i Sverige!

På plats i Nyköping är Sverigedemokraterna som håller valmöte. Till detta möte kommer enligt vanligtvis välunderrättade Södermanlands Nyheter, SN 100 personer som försöker störa valmötet. Tidningen skriver inte särskilt mycket om partiets budskap men däremot hur rättfärdiga dessa "demonstranter" är.


Det är inte första gången som vänsterfascister stör möten. Som borgerlig politiker fick man räkna med att dessa demokratins dödgrävare på olika vis försökte störa valmöten eller förstöra valstugor. Nu för tiden dock i mindre omfattning p g a en större fokusering på (SD).


Själv är jag på goda grunder både anti-nazist, anti-kommunist och liberal med ett patos för sanningen även om denna inte alltid uppskattas. Jag tror på individens frihet gentemot statens - medan ovanstående extrema ismer sätter staten före individen. Jag skulle dock aldrig komma på tanken att störa t ex Vänsterpartiets möten med Ohlys sommartal i Gnesta. Jag var ofta och lyssnade på honom, som politiskt intresserad. Dessutom är Ohly en bra talare!

 

Att i Sverige införa utländska fascistmetoder och störa valmöten är väl förmodligen det lägsta man kan tillåta sig. Man måste skilja på sak och person - och beträffande det senare så är demokratin allt för viktig för att sättas på spel. Beträffande (SD) har jag inga större ambitioner att gå och lyssna på deras ordförande i Gnesta. Därtill är deras budskap förvånande likt det socialdemokratiska programmet.


Änskönt känns det beklämmande att SN synes stödja demokratins dödgrävare. Det borde vara ovärdigt en anständig tidning. I sakfrågan har ju tidningen klargjort sin ståndpunkt, vilket är ett derivat av svensk pressfrihet och demokrati. Låt det stanna därhän. Vilket parti står annars näst i tur för SN:s antidemokratiska ambitioner?

 

Denna blogg skiljer på sakfrågor och demokrati precis som t ex Dagens Nyheters ledarsidor gör! Demokratin står över allt annat! Det kanske även SN:s journalister förstår en vacker dag.  

 

Göran Carstorp, chefredaktör för SN svarar i lördagens tidning på den kritik, som riktats mot SN för bl a reportagen kring (SD). Han säger: 

 

Är inte SN en neutral tidning? Vårt svar är: både och! På nyhetsplats är SN partipolitiskt neutral.


Vår ambition är att ge en allsidig och korrekt information om vad partierna står för, så att våra läsare själva kan ta ställning till vilket parti de ska rösta på. Vi ska både berätta vad partierna säger om sin politik – och vad de inte berättar. 

 

Men på ett djupare plan – när det gäller vilka värderingar som vår journalistik bottnar i – är vi inte neutrala. Tvärtom bottnar vår journalistik i våra värderingar. det låter högtravande, men handlar för vår del om mänsklighet.

Vi har ett uppdrag att bidra till att utveckla demokratin på våra orter. I vår värld är demokrati mer än bara en teknisk röstprocedur. det handlar om att alla ska räknas, få vara delaktiga och vara lika mycket värda. Oavsett varifrån du kommer, vilken hudfärg du har eller vilken gud du tror på. därför är vi inte neutrala gentemot krafter som vill ställa utsatta grupper mot varandra!

 

Svar:

Vi har aldrig märkt att tidningen är redaktionellt politisk neutral eller ger en allsidig information om partiernas ståndpunkter. Det kan man ganska enkelt konstatera för Gnestas del genom att i tidningens material söka på de olika partierna. De positiva artiklarna överväger starkt för vissa partier!

 

Går djupare värderingar före den svenska demokratin? Dvs skulle det vara bättre att landet var en diktatur så vi slapp en massa partier med onda avsikter? Välj själv!


Hur bidrar man till att utveckla demokratin genom att motarbeta den? Är det inte en logisk kullerbytta? 


Givetvis är vi alla lika värda i Sverige och (SD) kampanj mot de rumänska tiggarna är rent ut sagt tafflig och högst kränkande. De är ju EU-medborgare och skall givetvis även behandlas därefter, enligt de åtaganden Sverige gjort. Men att Sverige skulle vara ett världssamvete, som kan lösa all världens fattigdom eller problem är ju utopisk tanke. Redan nu lär ju staten vara i stora finansiella svårigheter - i varje fall om man får tro SVT och TV4. 

 

Flyktingar och asylsökande i Sverige skall givetvis behandlas med respekt - en respekt som man förutsätter är ömsesidig. Något som vi uppfattat att alla riksdagspartier är ense om. Men var är det för utsatta grupper som Carstorp nämner? Är det fattigpensionärer, arbetslösa, långtidssjuka eller handikappade?

 

Att ställa olika grupper mot varandra är ju annars marxismens adelsmärke och socialdemokraternas för den delen. Krona för krona räkning har ju nu även alliansens Anders Borg börjat tillämpa, vilket knappast gynnar utsatta grupper.

 

Homo homini lupus!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar