fredag, januari 06, 2012

Vart tog Jay Leno vägen?

Efter ett långt arbetsliv kan man roa sig att titta på sena TV-program utan tanke på morgondagen. Något som är ganska intressant är att kolla in amerikanska pratshower. Men numera är det ganska tunnsånt på svenska TV-kanaler trots att det är ett tjugotal. Jay Leno och hans Tonight Show var intressant att följa. Här fick man verkligen tempen på det amerikanska samhället. Men i samband med ett byte med Conana o'Brien, så försvann hans nya show från satelliterna.

En annan som har hållit på länge och finns varje vardagkväll att skåda är David Letterman från New York. En duktig man som dock håller på att falla för åldersstrecket. Gagsen m fl är väl även ganska lokala och passar nog mer New York-bor än världssamfundet.

Min största favorit fn är en kille vid namn Jon Stewart, som håller en mycket hög kvalitativt klass. Hans mimik när han refererar de republikanska provvalen är helt enastående. Eftersom amerikanska politiker med Europeiska mått ägnar sig mycket åt hur mycket man älskar det ena eller andra och i synnerhet USA, så naglar Jon Stewart fast de toppolitiker, som kommer med craps/quarz/skit uttalanden. Han är en bra motvikt mot de ganska omfattande amerikanska konservativa krafterna, som främst företräds av Fox Television.

I Sverige saknar man denna typ av daglig kvällsunderhållning. Försök har gjorts t ex med Kristian Luukoch Robins men man måste nog ha personer med längre erfarenhet och tyngd för att det skall bli riktigt bra. Men en del Robins-shower var riktigt bra.

Noterade samtidigt som detta skrivs att det enligt DN börjar gå utför redan i 45-års åldern. I varje fall med slutledningsförmågan. Man kan ju undra över hur det fungera för de amerikanska republikanerna, som haft flera presidentkandidater de senaste åren över 70 år. Kanske de möjligen har kunskap och kompetens med i bagaget!

Här kan man läsa om vilka shower som finns/funnits på svenska satelliter!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar