torsdag, januari 12, 2012

Inte bara barkborren som borrar

Den mest okontrollerade borraren i landet tros vara barkborren (Scolytidae), som ställer till stor skada i naturen. Nu har denna okontrollerbara individ fått stark konkurrens av markborrarna och i viss mån markgrävarna av släktet Homo sapiens eller möjligen en variant Homo errectus borrus!

Häromdagen lyckades denne att borra sig igenom en fjärrvärmehuvudledning i Hägersten i Stockholm men följd att 6.000 av Fortums abonnenter blev utan värme. Det måste ha varit rena nyårseffekten med 120 gradig övertrycksånga upp i borrhålet.

Igår lyckades denna specie med en än mer spektakulär borrning. Denna gång borrade man sig ner i söderledstunneln varvid borren krockade med en buss och två lastbilar. Hålet startades 1 meter från vägen som går ovanför tunnelmynningen. Dvs man borrade på vägmark i en rabatt med en uppenbar vy av att det fanns en tunnel under. Ungefär som att försöka borra efter bergvärme på en bro!

Vitterheten och varseblivning hos denna avart Homo errectus borrus synes vara högst begränsad. Nu fanns visserligen inte de sekretessbelagda tunnlarna (som alla känner till) med på kartan men det behövs alltid tillstånd numera från Stockholms tekniska kontor för att borra. Den nyheten lär inte vara kommunicerad med denna art. För något år sedan var man för övrigt igång på Söder och lyckades borra sig ner i tunnelbanan med krock som följd.

Det finns ju krav på en grön nationalpark i Stockholm utan tunnlar mm. Det kanske är dags att ävenledes ordna till områden för fri borrning. Dessa borrare måste ju kunna få utlopp för sina excesser. Numera är ju Stockholms undergjord så penetrerade med även icke kända kabel-, VVS-, gång- och bilstråk så det är närmast ett under att inte träffa på något vid vertikal borrning. Här ligger Edinburghs Royal Mile i lä!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar