torsdag, januari 05, 2012

Illegala vapen - är det tullens fel?

I både dagens DN och SvD skriver ledarskribenter att tullen måste prioritera illegala vapen före narkotika. Dessa skribenter måste ha glömt bort Schengen-avtalet. Detta avtal säger att det inte skall finnas någon tull mellan medlemsstater i EU.

När Danmark senast försökte införa tull mot Tyskland blev det ett himla liv på EU-kommisionen och man fick backa. Sammanledes är det med Sverige. Vi får inte ha någon permanent tull mot Danmark eller annat EU-land. De flesta illegala vapen i Sverige härstammar från Ryssland eller Balkan. De kommer nog förutom Öresundsbron in via färjorna från Polen och Baltikum. Kanske en del via Tyskland till Trelleborg.

De vapen, som således förs in i EU, synes i stor utsträckning vara ämnade för kriminell verksamhet i Sverige. Varför det är så faller utanför min bedömningsmöjlighet. Men att skylla på tullen är magstarkt, när de inte har rätten på sin sida enligt Schengen-avtalet.

Det är märkligt hur illa informerade våra stora och kunniga ledarredaktioner kan vara! Vapensmugglingen är således ett EU-problem inom ramen för Schengen-avtalet. Storbrittanien, Irland och Cypern var kloka nog att inte medverka i detta spektakel!

Varseblivningen om det alltmer ökade våldet synes även vara låg i riksdagshuset! Var finns Lady Beatrice och hennes välsignade riddare?

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar