torsdag, januari 19, 2012

De "ärliga" fifflarna i Kristinehamn

I Kristinehamn har kommunen sålt Skymningens camping till mindre än 1/3 av värdet. Dessutom har kommunens tjänstemän förfalskat beslutsunderlaget. Den oberoende utvärdering som gjordes ändrades sedan och man tillförde stora markområden, som således inte fanns med ursprungligen. Alltså rent fiffel.

Det handlar således inte enbart om att sälja för billigt utan att förfalska beslutsunderlag något som kommunchefen i Kristinehamn Anders Dahlén har svårt att förklara. Den politiker som drivit frågan inom kommunen är kommunalrådet Åke Thörnesjö(M), som var kommunens starke man i maj 2010 när försäljningen beslutades i kommunfullmäktige

Även om kommunen nu styrs av (S), (V) och (MP) så var det Thörnesjö och Dahlén som var ansvariga både för försäljning och värderingsfifflet. Tilll yttermera visso har köparen av campingen Christer Fransson, en tidigare konsult i ärendet, redan tagit campingen i anspråk trots att köpet har överklagats och ligger i kammarrätten. Nu låter han kommunen betala alla utgifter och tar intäkterna själv. För det senare förhållandet är kommunstyrelsens ordförande Bjarne Olsson(S) ansvarig.

Det är inte så att vänstern eller högern har olika uppfattning i frågan utan de bjuder alla in till fortsatt fiffel. En märklig del i det hela är Förvaltningsrätten, som tyckte att försäljningen var ok. Nu är väl denna rätts bedömning grundad på det falska underlag som kommunen presenterat. I varje fall har marken sålts för ca 5 kr per kvadratmeter.

Kommunen har favoriserat en köpare dvs den tidigare konsulten förutom det rena värderingsfifflet. Det intressanta är att Kristinehamnsborna inte fattar att kommunens politiker, med några undantag, fört dem bakom ljuset. Man kan inte heller säga att Kristinehamns posten utfört en granskning värd en seriös tidning.

SVT:s Uppdrag granskning drar nu ner brallorna rejält på Åke Thörnesjö och Anders Dahlén, som ju gynnat en enskild företagare helt emot kommunallagen. Även det nya kommunalrådet Bjarne Olsson får ta på sig en del av hanteringen, särskilt som campingägaren nu låter kommunen betala alla kostnader.

Som gammal kommunpolitiker blir man förvånad över den fartblindhet, som dessa politiker och tjänstemän uppenbarligen har. Man drar sig inte ens för direkt fiffel med underlag. Vill vi ha ett samhälle där kommunpolitiker uppenbarligen kan strunta i kommunallagen? Vad är den rättsvårdande myndighetens Förvaltningsrättens bidrag? Att maskera fifflet? Ja man upphör aldrig att förvånas.

Förmodligen tycker alla inblandade att man är "ärliga" för att man sett till "kommunens bästa". Men i Kristinehamn har man gått flera gånger över gränsen och rent sagt fifflat för att nå målen. Man kan bara hoppas att Kristinehamnsborna inser detta och ställer högre krav på sina politiker.

I min närhet finns det väl enbart ett avtal, som känns "märkligt" ibland och det är Nyköpings kommuns avtal med Ryan Air om Skavsta. Här gynnas ett enskilt företag. Men å andra sidan finns det något annat företag, som vill ta upp kampen med Ryan Air? Kanske inte. I fallet Kristinehamn så skulle man givetvis ha eftersökt fler intressenter något man dock inte är skyldig enligt kommunallagen. Det som är fel är försäljningens summa och det fiffel, som skett med värderingshandlingarna samt att köparen redan tagit an läggningen i bruk och låter kommunen betala kostnaderna.

Det moraliska felet är politikernas svek och vilseledande av allmänheten, som fått folk att verbalt angripa, de som överklagat kommunfullmäktiges beslut. Heder åt överklagarna!

Men eftersom en överväldigande majoritet i fullmäktige är med på¨denna cover-up, så skulle det inte förvåna om hela saken rinner ut i sanden. Både det gamla och nya styret är fast med fingrarna i syltburken!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar