söndag, januari 15, 2012

Centern vill erkänna Palestina

På dagena DN debatt skriver centerns utrikes talesman Kerstin Lundgren, att ”Tiden är inne för Sverige att erkänna Palestina som stat”. Hon skriver vidare:

"Vi menar att det nu är dags för Sverige att både erkänna Palestina som stat och rösta ja till Palestina i FN. Det faktum att fredsprocessen pågått så länge utan en lösning visar att dagens situation inte ger de avgörande förutsättningarna för fred. För att tydliggöra att både palestinier och israeler har samma rätt till en egen stat måste nu fler stater erkänna Palestina. Den svenska regeringen måste därför enas om att rösta ja till en Palestinsk stat utan förbehåll."

I och med Centerns ställningstagande innebär det nu att det finns en majoritet i landets högsta beslutande organ riksdagen för att erkänna en Palestinsk stat. Det är således knappast ens en fråga för regeringen! (M), (FP) och (KD) i gott sällskap med (SD) har 170 röster medan (S), (MP), (V) och (C) har totalt 179. Så saken borde vara tämligen klar! Dvs regeringen bör erkänna Palestina med hänsyn till riksdagsmajoritetens vilja.

I själva sakfrågan anser vi på denna blogg, att det torde vara orimligt att en folkgrupp med tusenåriga rötter i Kanaans land skall förvägras medborgerliga rättigheter. Eftersom etniciteterna judar och araber, som egentligen båda tillhör semitiska folkslag och talar semitiska språk, inte kan komma överens i en gemensam  statsbildning, är det självklart att dela upp på två stater.

Detta innebär även att Israel måste återlämna ockuperade områden t ex Västbanken till Palestinierna. En egen Palenstinsk stat desarmerar grunden för  Iran m fl staters aggressiva politik och underminerar världsterrorismen, som ju idag uteslutande är riktad mot Israel och dess förbundna.

Vi välkomnar centerns liberala och rättvisesyn för ett förtryckt folk! En syn med full konformitet med FN:s medlemsstaters syn på mänskliga rättigheter! Vi är samtidigt ganska övertygade om att även den "lilla" människan i Israel kommer att ha stor nytta av detta och slippa krigshot och annat elände i framtiden. Säkerheten kan ju knappast bli sämre.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar