söndag, januari 22, 2012

Euron och Sverige

Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM) är en permanent mekanism som planeras inrättas under 2013 inom Europeiska unionen. Den omfattar samtliga av Europeiska unionens medlemsstater som ingår i euroområdet (17 st)och kommer att ersätta Europeiska finansiella stabiliseringsfaciliteten (EFSF) och Europeiska finansiella stabiliseringsmekanismen (EFSM). Syftet med mekanismen är att trygga stabiliteten i euroområdet i sin helhet. 

Varför Sverige skall gå med i denna pakt är dock svårförklarligt. Hittills har inte regeringen kunnat peka på något annat skäl än att man måste få vara med och bestämma! Dvs en ganska självfixerat argument. Vi vanliga väljare har ju knappast någon större nytta av att våra egna politiker får visa hur eventuellt duktiga de är i EU sammanhang. Det behövs således betydligt bättre argument för att övertyga oss.

Om flera av EU:s länder vidhåller att man till varje pris vill bibehålla euron med nuvarande omfattning, innebär det att Grekland, Italien och Spanien kommer få en lång resa framför sig för att hamna på rätt köl. Det kan ta upp till 15 år. Under denna tid får ESM betala enorma summor för dessa länders "överlevnad".

Tyskland vill givetvis inte återgå till D-marken. Då skulle deras valuta plötsligt bli dubbel så dyr för omvärlden och den tyska industrin gå på knä. Den enda chansen för Grekland att komma på rätt köl är att de kan devalvera sin valuta. Det kan man bara göra genom att återinföra drachmern.

Euron  är avseende dessa obalanser ett feltänk till förmån för en idealitet, som inte kan uppnås utan långtgående förändringar av medlemsländernas inre politik. Något som troligen är helt bortom vad en stor majoritet av Europas väljare vill! Euron ligger tyvärr i dödsryckningar av detta enkla skäl. Hade ingående länder haft en teknokratisk styrning hade det varit möjligt. Men nu skall politiker väljas om vart 4:e år med alla risker för populistiska utspel, som detta innebär. Det finns inga politiker som vinner ett val på att föreslå nedskärningar!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar