torsdag, januari 26, 2012

En blommande antisemitism?

Sveriges Television har utsett Gina Dirawi 21 år till programledare för Melodifestivalen 2012. Hon, som nu fått detta ärofulla uppdrag av statstelevisionen, har sina rötter i Libanon. Ett uppdrag som hon är mycket stolt över, enligt Dagens Nyheter.

Mindre stolt kanske Sveriges Television borde vara över hennes uttalanden att Israel begår folkmord!

På sin blogg skriver hon att "Den israeliska regeringen gör samma sak som Hitler gjorde mot deras folk fast med andra medel. De är rasister, de förtrycker, och de mördar folk som inte är som dem!"

Tittar man på nätet så är uppfattningarna delade i frågan om det kan betraktas som antisemitism eller inte. Vi tänker heller inte göra någon avdömning av frågan på denna blogg.

Däremot finns det en viktig följdfråga, som måste ställas. Om nu en person gjort motsvarande uttalande mot islam t ex kring händelserna i New York den 11 september 2001. Hade då denna person kunnat bli anställd av Sveriges Television? Troligtvis inte och därmed kan man nog konstatera att 1930 talets drev eller även passiva stöd mot den mosaiska religionen och dess utövare är come il faut igen.

Något som senast upprörde mig var en artikel i Dagens Nyheter samproducerad med Expo en förment antirasist-rörelse med kopplingar till AFA-vänstern. I denna artikel redovisades ambitiöst problemen med flera sk hatbloggar medan man sorgfälligt hoppade över Radio Islam, som ju får anses vara stilbildare för alla hatbloggar i Sverige.

Dessa attityder speglas väl även i antalet boende med olika religionstillhörighet i Sverige. Förutom kristna och buddister så finns det ungefär 500.000 muslimer och enbart ca 20.000 vardera av judar och romer. Som jude eller rom är man således i en synnerlig utsatt ställningt i landet och borde skyddas bättre av svensk lag och media.

Beträffande konflikten Israel och Palestina, som var föremål för Gina Dirawis kontroversiella bloggande är det vår egen grundade mening, att konflikten måste lösas genom en snar tvåstats-lösning. Men vi skulle aldrig påstå att varken Palestinier eller Israeler begår folkmord! Jag kan dock drista mig till att tycka att Gina är så pass ung att hon kanske inte riktigt förstod den reella innebörden i vad hon skrev. Därför får vi väl ändå önska henne lycka till med programledarjobbet.

Däremot blir man mer och mer pessimistisk kring public serviceföretagen SVT och SR, som borde veta bättre. Det tilltagande passiva stödet för antisemitismen i dessa media känns besvärande. Även Dagens Nyheter har börjat stämma in i kören, vilket man som mångårig prenumerant inte heller blir särskilt glad över. Kanske dags att byta avisa!

Stämningen i vissa media fjärmar sig verkligen alltmer från de idéal som redaktörerna Torgny Segerstedt vid Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och Herbert Tingsten vid Dagens Nyheter, personifierade!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar