måndag, januari 09, 2012

Framtidens regioner live i Sörmlands Nyheter

På måndagkvällen kunde man i live TV följa en diskussion om framtidens regioner med företrädare för Gnesta och Trosa kommuner respektive Nyköping och Oxelösund. I Gnesta är vi ju, som oppositionsrådet Ann-Sofie Lifvenhage påpekade, samtliga partier mest intresserade av en dialog med Stockholm. Vi har t ex pendeltåget, som en gemensam länk och de flesta jobbar idag i Stockholms Län.

Initiativet var intressant. Däremot är det kanske inte säkert att Svensson blev särskilt mycket klokare i frågan. Ett aber med Stockholms-flirten är ju att landstingsskatten i Stockholm är 2 kronor högre än Sörmlanda dito. Å andra sidan skulle kommunen slippa många avgifter för pendeltåg och buss, vilket kanske sammantaget gör 75 öre på skatten. Dessutom skulle man säkert få fler förbindelser dvs en både kvalitativt och kvantitativ förbättring.

När det gäller skatterna tyckte Gnestas kommunalråd Johan Rocklind att det är komplicerat och berättade att man utredde detta i särskild ordning. I Sverige har man ju infört ett särskilt fördelningssystem av kommunalskatterna, som kanske de flesta inte har en aning om. Beroende på en mängd olika faktorer kan varje kommun får mer eller mindre av den skatt som kommunens invånare tjänat in. Dvs egentligen är skatten t ex för Stockholms kommun högre än vad som anges i skattetabeller medan norrlandskommuner i praktiken har lägre.

Nu torde statens bidrag till Gnesta kommun på dryga 75 miljoner kr inte förändras särskilt mycket om man inte fattar särskilda beslut i riksdagen - så ev komplexitet i fördelningssystemet kan vi nog bortse ifrån.

Statens bidrag till landstingen är ganska obetydliga så där borde det inte råda någon tvekan. Men kanske innebär en integrering i det korta perspektivet en skattehöjning för Gnesta-bon på kanske 1 kr initialt. Frågan är hur det ser ut för framtiden. En medverkan i Region Stockholm medför ju att Gnesta integreras i storstadssamhället till förfång för det mer småskaliga "Stadens lugn och landets puls". Men som sagt fördelarna överväger nog nackdelarna.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar