tisdag, januari 24, 2012

Obegriplig EU-politik

EU har nu beslutat om blockad mot Iran. Man skall sluta att köpa olja från landet! Det finns flera aspekter på detta. I kväll intervjuades Hans Blix fd utrikesminister och folkpartist i kvällens Rapport. Han ställde sig ganska tvivlande till denna aktion liksom jag själv. EU har ju intet att vinna på en bojkott av Iran bara att förlora. Dvs den vanlige människan kommer att få betala ett högre pris för bensinen. Medan Iran kommer att fortsätta att istället leverera oljan till Kina, som ju är storkonsument.

Varför har EU ett specifikt intresse av att Iran inte tillverkar bomben? Man har ju aldrig försökt påverka vare sig Israel, Pakistan, Indien eller Nord-Korea. Vadan detta intresse för EU? Med vilken folkrätt sker denna blockad?

Hans Blix har ju varit ordförande i IAEA, dvs den internationella atomenergikommissionen och han kunde för sitt liv inte förstå varför  man tillåter Israel, att ha 100 kärnstridsspetsar riktade åt alla håll i världen medan Iran faktiskt inte ens får anrika uran.

EU går redan på knä och flera länder som Grekland och Italien är synnerligen beroende av den Iranska oljan. Det verkar nog som om en del av EU:s tongivande politiker har fått storhetsvansinne. Europa är nu en del av världen som drabbats av mycket stora ekonomiska problem. Med detta beslut fortsätter man att såga på den gren man sitter på!

Om nu USA och Iran är i luven på varandra så har det knappast någon bäring på Europa. Det vore bättre om EU:s utrikesministrar ägnar sig åt EU:s vardagsproblem istället.

Just nu är Kroatien på väg in som ny medlem i den europeiska unionen. Något som kan tyckas märkligt knappt 20 år efter Kroatien startade Balkan-krigen med att fördriva landets serbiska befolkning. Detta är något som EU utrikesministrar kanske borde fundera mer på. Hur skall det bli den dag när Serbien kräver att få vara med? Tredje Balkankriget?


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar