fredag, januari 27, 2012

Dyrare än beräknat att ta över Laxnevägar?

I dag skriver Sörmlands Nyheter att det blir dyrare än beräknat att ta över Laxne vägsamfällighet i norra Gnesta kommun. Kanske en sanning med modifikation. Övertagande av själva vägskötseln blir exakt så stor som tidigare beräknats och kostar således ca 250.000 kr.  Dvs de årliga driftkostnaderna kommer att öka liksom de gjorde i Björnlunda och Stjärnhov, när dessa vägar övertogs av samhället p g a att underhållet måste öka. Många vägar är nedslitna efter en allt för liten budget under många år.

Dessutom behövs det fastighetsregleringar som utgör engångskostnader precis som det har gjort i Stjärnhov. Dessa kostnader belastar dock inte kommunens budget. Som de flesta fastighetsregleringar hamnar kostnaderna i kommunens balansräkning, vilket är något helt annat! Dvs Kultur- och tekniknämndens kostnader blir som planerat.

I fråga om Stjärnhov togs heller inte fråga om markinlösen upp initialt av den dåvarande nämnden till kommunstyrelsens trots att kostnaden i Stjärnhov till slut blev nämare 2 miljoner kr.

Kostnaden för Laxnes reglering, som till en del inte har bäring på vägföreningen, kan således i detta återsken betraktas som synnerligen lindriga men som utredningen visar - nödvändiga om Laxne skall kunna utvecklas till en attraktiv ort.

Således ett genomgående bra beslut, som hedrar även den nya majoriteten i kommunen! Däremot behövs de givetvis beslut i kommunstyrelsen. Ärendet finns på dagordningen den 30 januari.

Varken Berndt Ullström(S), Håkan Ekstrand(C) eller Kerstin Landin(MP) behöver känna sig okomfortabla. Man gjorde exakt likadant som man gjorde förra gången man tog över Björnlunda och Stjärnhov!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar