tisdag, januari 04, 2011

PTS vill ha nytt telefonnummersystem

Post och telestyrelsen dömer ut det nuvarande telefonsystemet med riktnummer och lokalnummer. Tyvärr framgår det inte av deras hemsida vad de menar. Men hur kommer det att gå med beredskapen vid stora landsomfattande strömavbrott?

Stormen Gudrun lärde oss följande: Vid stora strömavbrott försvinner ju mobiltrafiken först efter några timmar. Därefter försvinner rikstrafiken medan lokaltrafiken kan fungera betydligt längre.

Om ett samtal skall kopplas eller behöver sk register på en överliggande telefonstation och denna har slut på strömmen så fungerar ingenting även om den lokala stationen har strömmen kvar.

En eventuell ändring måste tillgodose grundläggande krav på funktion i ett beredskapsläge! Men finessen med PTS förslag går inte i takt med detta krav! För övrigt så är nuvarande mobiltelefonisystem inte särskilt bra ur beredskapssynpunkt.

Vid senaste Gudrunstormen gick det inte att ringa till 112 varken via mobilnätet eller fasta telefonnätet. Men det gick alldeles utmärkt att kontakta brandstationen i Gnesta via telefonnätet och det gick utmärkt att ringa till grannarna i över tio timmar!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar