onsdag, januari 12, 2011

Drömmen om en vit jul

En äldre matematiker skulle säga, att "Drömmen om en vit jul är nog omvänt proportionell mot vederbörandes ålder"! Dvs på vanligt språk, att "När man blir äldre vill man helst slippa alla snö". Är man ung och lättrörlig är snön en fantastisk möjlighet medan den för äldre och rörelsehindrade ofta ett gissel.

Som tidigare ordförande i Gnesta handikappråd fick jag på närmare håll en rejäl inblick i hur det är att vara handikappad. Något som nu under året kommer att demonstreras för kommunstyrelsen med ledning av bl a den nya ordföranden Kerstin Landin.

Snöskottning kan se trevligt och värmande ut men är i själva verket ett av de farligaste hoten mot ett långt liv. Inte för att man halkar får benbrott eller ramlar ner från taket utan att hjärtat uppenbarligen inte uppskattar denna verksamhet i någon större utsträckning.

För hustrun började det redan i december med en rejäl vurpa med knäont och påföljande konvalescens före jul. Häromdagen var det färdigt igen. Vi hoppas hon blir bra till en planerad semesterresa i maj. Jag själv lyckades skotta av taket i stora huset med bara ett "halk" utan att ramla ner. Det var i alla fall positivt.

Den kalla hösten och förvintern har satt sitt spår i vedhögen. Vid dags dato var således veden slut. Är det kallare än 10 minus fungerar inte värmepumpen särskilt väl och då behövs en rejäl brasa varje dag. Man kunde snart konstatera att de som på bygden brukade ha ved - där var det slut för länge sedan. Så småningom förbarmade sig dotter och svärson, som då kunde tillhandahålla ved från Gnesta.

Idag dök även elräkningen upp för dessa två kalla månader 4.960 kr dvs ung 2.500 kr/månad trots vedeldning. Ganska exakt 1,37 kr/kWh. Det skulle man knappast klara av på en garantipension! Man kan ju undra över hur måna de politiker är som vill fördubbla denna kostnad?

Så nu är värmen tryggad. Men idag snöar det igen och det eviga snöskottandet tär på psyket. Hade man haft ett minsta hum om att vi skulle få två så snörika år i rad hade man skaffat en rejäl snöslunga redan förrförra hösten. Nu är de slut i affärerna och kommer möjligen in i början av februari. Lycka för försäljarna men mindre kul för en kropp, som inte längre gillar snöskottning och vedklyvning.

Fråga om den globala uppvärmningens påverkan eller ej vågar man väl inte nämna - med risk att få på skallen av miljörörelsen! Men nog är det konstigt att skall vara så kallt på västra hemisfären när jorden blir allt varmare. Någon sa att det i Sverige efter istiden var tropisk värme. Något som man kanske hade sett fram mot för att slippa åka till Thailand eller var nu värmen finns. Just nu ligger temperaturen kring noll. Det verkar synnerligen lovande!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar