måndag, januari 10, 2011

Ett hårdare politiskt klimat

Det politiska klimatet blir allt hårdare. Inte bara i vår del avvärlden utan i synnerhet Amerika. I USA skjuts demokraten och kongressledamoten Gabrielle Giffords ner av en person, som tillhör antijudiska facistiska krafter. I USA har republikanerna (högern) startat ett mindre krig mot Barrak Obama och i synnerhet kring, att ge USA:s befolkning en sjukvård, något ens i närheten av vad som finns i Europa.

I USA har man bildat den sk Tea-party organisationen, som leds av den mer eller mindre begåvade republikanen Sarah Palin. Palin var republikansk kandidat till vice president-posten men kom helt att betraktas, enligt Europeiska mått, som en belastning för republikanerna. I USA finns ingen vänster blott ett demokratiskt parti, som närmast motsvarar liberaldemokrater i Europa. Dvs en blandning av socialdemokrater och liberaler.

I tysk TV denna afton, ARD, noterade jag att de tyska journalisterna gick till hårt angrepp mot Sarah Palin och anser att hon bär den största skulden för det inträffade!

Jag håller med om detta. Utvecklingen i USA:s politik i kongressen är alarmerande efter
republikanernas stora framgångar i kompletteringsvalen och nuvarande majoritet i kongressen. USA ligger långt efter Europa i demokrati och folk har i allmänhet en ganska ringa kunskap om den mer socialt genomsyrade politiken i det mer moderna Europa. Det synes som om USA fortfarande i högsta grad är fast i en kapitalistisk halvnelson och på demokratisk efterkälke!

En ytterligare faktor är TV-kanalen FOX, som knappast skulle kunna existera i Europa, då den är extremt högerorienterad och får mer kunniga och utbildade medborgare i USA att skämmas över dess existens! Lita således inte på vad denna kanal hittar på i råkapitalismens namn!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar