onsdag, januari 12, 2011

Dansbanor i Gnesta

Häromdagen hade Dagens Nyheters Namn och Nytt:s Ove Säverman en mindre exposé över den nyligen bortgångne Rune Gnestadius (Gnesta-Kalle). Rune bodde ju på den omdöpta Gnesta-Kalles Väg bakom stopp och enligt DN vid den plats där den gamla dansbanan Dansut låg.

Förutom Runes spel och engagemang på bygden så nämnde Säverman, att det fanns tre dansbanor i tätorten förutom Dansut således Vackerby men vilken var den tredje? Ut på landsbygden fanns det gott om dansbanor inte minst sådana med logdans. Logdansen var populär på 70-talet när vi flyttade till kommunen. Men idag verkar det betydligt sämre.

Eftersom vi själva bor i norr Gnesta kommun och nära till Mariefred så fanns det där en dansbana, som vår granne Henning ägde. En gång om året kom hans kompis Cacka Israelsson till parken och sjöng Gamle Svarten och En sliten grimma tillsammans med dragspelande Henning! Han blev för övrigt porträtterad i Sörmlands Nyheter på sin 75-årsdag häromsistens. Och fortfarande brukar han spela antingen på Valborg eller midsommar!

För närmare 40 år sedan hade vi en lada på Svinsjön. Där anordnade vi en vacker sommarkväll en logdans. Det var märkligt hur snabbt ryktet spred sig och folk kom långväga för att få en svängom. Orkestern var väl så där med undertecknad på gitarr, Arne på trummor och som sagt Henning på dragspel. Men folk var glada och som vi säger i Gåsinge-skogarna - så dracks det nog mest skogsstjärna möjligen kryddad med någon essens! Men livat och kul var det!

Numera står väl Solviks skola för det mesta i dansväg. Om jag inte är helt fel underrättad, så är Olle i Långkärr still going strong! Kanske det finns någon liknande aktivitet annorstädes i kommunen. Olle grävde för övrigt vår första grund till det facila priset av 180 kr 1973.

Kanske någon som vet? Och var fanns tredje dansbanan i Gnesta tätort?

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar