måndag, december 09, 2013

Sveriges Television och det Fria Skolvalet!

De opartiska publicisterna vid Sveriges Television Rapport har ju utnämnt det fria skolvalet, som huvudorsak till svenska elevers dåliga kunskaper i matematik och naturvetenskapliga ämnen. Dessa journalister tillhör förmodligen de som fått sin utbildning i flumskolan. 

Det fria skolvalet är ju inte något påfund av borgerliga politiker, som man kan tyckas tro av SVT:s politik. Det fria skolvalet har funnits i Sverige i över trettio år. Det fria skolvalet finns i de flesta länderna i Pisa-undersökningen utom bland dem som ligger närmare botten. Det tyder knappast på att det fria skolvalet skulle vara boven. Däremot kommenteras inte de närmast katastrofala resultaten i invandrartäta områden. Något utan motsvarighet i andra Pisa-länder. 

Att man just är dålig på matte och naturvetenskap tyder ju på avsaknad av läsförståelse eftersom man för att lösa ett matematiskt problem måste göra både en analys och en syntes, något som är betydligt svårare än att plugga engelska glosor. Hur kan man inplacera nyanlända elever på det svenska gymnasiet, som inte har förutsättningar och inte förstår vad som sägs i en lektionssal? De behöver ju i första rummet språkträning!

Detta problem har ju fortplantat sig till högskolan, där dålig läsförståelse bland eleverna har fördolts till förfång för svensk renommé, näringsliv och den svenska lärarutbildningen!

Av vilket skäl skulle dessutom ett fritt skolval gynna de med större färdigheter i teoretiska ämnen? Det är en logisk kullerbytta. Eftersom det är ett "Fritt skolval" å är det ju fritt! Det kostar inte mer att gå i en skola två mil bort än i närheten. Skolan  liksom bussbiljetten är betald av kommunen.

Vi som har haft glädjen att gå i den riktiga skolan, där man redan på läroverket lärde sig samma saker som det behövs två år på högskolan idag, inser att det handlar inte om det fria skolvalet utan om läsförståelse, ordning och reda i skolan (idag styr vissa elever) och upprättande av lärarnas auktoritet.

Journalisterna vid SVT behöver nog lite mer utbildning i logik och analys. Kanske KOMVUX skulle kunna bidraga. Däremot är det intressant att se att nu plötsligt vill 60% av tillfrågade ha den svenska skolan tillbaka med staten som huvudman för  grund- och gymnasieskola. Något som Folkpartiet velat i många år! Något som är utmärkt men dock ej hela lösningen på den alltmer utbredda bristen på läsförståelse!

Men att svagsint skylla på fria val - det är närmast skrattretande! Snart kommer väl SVT att skylla svenska politiska motgångar på fria svenska val vart fjärde år!

God Natt SVT!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar