torsdag, december 19, 2013

Brasilien bestämmer sig för en svensk!


Em 18 de dezembro de 2013, o Governo Brasileiro comunicou oficialmente a escolha do Saab Gripen NG para a renovação da frota de caças militares supersônicos da FAB – Força Aérea Brasileira, com desenvolvimento e fabricação em conjunto da Saab com o fabricante brasileiro Embraer!


Budet om att Brasilien valt det svenska planet för ett franskt och ett amerikanskt alternativ mottogs med glädje i Linköping. I omvärlden är det dock mer bekymmersamt. I Frankrike är man mest förbannad för att inte deras fina plan Rafaele fick vara med i slutstriden. Man menar att deras plan var bäst men i och för sig dyrast och skyller på presidentens "oförmåga"!

I USA menar man att deras plan F-18 Super Hornet valdes bort pga avlyssningsskandalerna. Kanske oxo presidentens "oförmåga", att stilla vrede? Men det finns även professionella bedömare som menar att det amerikanska planer är alldeles för dyrt både i anskaffning och drift för det brasilianska flygvapnet.


Det finska flygvapnet köpte F-18 Hornet för ett antal år sedan. Något som man säkert ångrar då man knappast har råd att flyga med det kostsamma planet.


Tyskland, Storbritannien och Spanien har ju gemensamt utvecklat planet Eurofighter Typhoon, som dock kommer att bli ett av de dyraste i världshistorien. Detta plan finns i några få exemplar i dessa länders flygvapen.


Vi glädjer oss åt svensk industris framgångar och hurrar för SAAB's tekniker och personal för denna framgång och bryr oss inte om Ewa Stenbergs högst märkliga kommentarer i Dagens Nyheter. Har hon verkligen någon kompetens inom ämnesområdet?


Mer JAS 39 Gripen till världen!  Se även: Die Schweiz entscheidet sich für einen Schweden!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar