söndag, december 15, 2013

Kroatien och Ungern - värdiga medlemmar av EU?

Vi har tidigare adresserat problemet med de högerextremas framfart i Ungern med premiärminster Viktor Orbans parti Jobbik. Tidigare i år möttes den Judiska världskongressens möte i Budapest av fientliga slagord från dessa högerextrema. Vikot Orban ändrar grundläggande lagstiftning mot en mer fascistisk stat, vilket givetvis är oroande.

Kroatien blev nyligen EU:s 28:e medlemsstat. Landet är numera mest känt, som ett turistland med en vacker klippig medelhavskust. Men det finns annat som Kroatien, som lever kvar. Den facistiska Ustasja-rörelsen och medlöperiet med Hitler-Tyskland under 2:a världskriget.

Kroatiska fascistgrupper började 1991, att fördriva serber, som bodde i Kroatien. Dessa fientligheter mot den serbiska befolkningen och andra i Vukovar fortsätter enligt DN-skribenten Richard Swartz - en av mina favoriter i nämnda tidning.


Richard Swartz  berättar både initierat och engagerat i ledare och krönikor - om vad som händer framför allt i östra Europa. Här kan man läsa hans ledare "Små tecken på stor fara"! Läsvärt om en existerande och växande fascism.


Fascismen eller Ett elitstyre där individen alltid är underställd staten (känns igen från andra ismer) växer tyvärr i många länder i Europa både som en följd av långa traditioner från 30-talet och framåt men även som en direkt följd av dåliga levnadsvillkor och arbetslöshet idag. Fascismens onda öga riktar sig främst mot de svaga i samhället som judar, romer, muslimer, HBT-personer  eller etniska grupper boende i "fel land!" 


Ismernas alltmer utbredda polarisering av samhällena utgör faktiskt ett stort problem i dagens Europa och även i Sverige, där både de kommunistiska AFA/Revolutionär Front och de fascistiska Svenskarnas Parti/Svenska Motståndsrörelsen fysiskt angriper olika förmenta meningsmotståndare!


Richard Swartz, som bor i Wien, belyser trovärdigt dessa skeenden med en synnerligen diskret och subtil retorik! 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar