onsdag, december 11, 2013

Nobelpriset en synnerlig internationell angelägenhet!

Årets prisutdelning och bankett dominerades av 4 skönsjungande damer samt en ovanligt livlig ceremonipublik i Konserthuset. I år hade vi även tillfälle att titta på en ganska stor TV-ruta med HD upplösning, vilket gav extra effekt åt föreställningarna!

Årets pristagare i Stockholm var 12 st varav en kvinna. Något som alla de kvinnliga programledarna från Sveriges Television nu påpekat gång på gång den senaste veckan. Man undrar om de tror sig kunna påverka Nobel-kommittéerna med detta gnat! Det finns förvisso betydligt viktigare saker att ta hand om när det gäller jämställdhet i Sverige.

Av de 12 pristagarna har 4 judisk bakgrund, François Englert, Belgien och Martin Karplus, född i Österrike, som bägge överlevde Förintelsen samt Michael Levitt, född i Sydafrika och Arieh Warshel, född i Palestina.

Fyra andra har sina rötter i Europa nämligen, Robert J Shiller, Litauen, Lars Peter Hansen, Danmark, Eugene Fama, Italien och Thomas Südhof, Tyskland.

Ja det var ganska lustigt att Eugene Famas dotter i intervju med SVT stolt säger att "Vi är italienare" även om det var farfars far som emigrerade till USA på 1800-talet. Südhof tog sig till USA på 80-talet.

Många pristagare är som sagt verksamma i USA men kommer från andra länder! Nobel-priset är verkligen en internationell smältdegel och en fantastisk good-will för Sverige. Det kanske är så att många av dessa gillar Sverige mer än många svenskar!?

Störst intryck av alla dessa pristagare och personligheter, som vi nu kunnat följa i både helg och söcken i SVT och TV4,  gjorde nog Alice Munro, Kanada som inte kom till utdelningen men representerades av en förtjusande dotter samt Peter Schekman från Stanford University söder om San Fransisco med sitt stora engagemang för rätt till likvärdig utbildning för alla oavsett ekonomisk resurs. Heder åt denne vetenskapare! 


Alice Munro har jag inte läst något av men skall intervjua dotterdottern, som raskt fick ett exemplar av "Brinnande livet" i födelsedagspresent tidigare i höst!



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar