fredag, december 06, 2013

Nelson Mandela och Kap Constantia

Sydafrikas mångårige frihetskämpe Nelson Mandela har gått ur tiden. Han blev Sydafrikas förste riktige president efter frihetsåret för de svarta 1994. Sydafrika förknippas ju med ett oerhört rashat och segregering, som gick under det något lite intetsägande namnet apartheid (från engelska och holländska).


Den första proteströrelse jag kan minnas är protesterna mot apartheid-regimen som tog fart efter Sharpvillemassakern 1960, då närmare 70 personer dödades av polisens kulor. En beskrivning av aparatheid finns här och utgör en skrämmande läsning kanske i klass med Nazi-Tysklands "Slutliga lösning" (Endlösung der Judenfrage).


I 15-16 års åldern var man kanske inte så politiskt medveten. Men de flesta var ändå med och bojkottade Sydafrikanska varor; t ex en ganska tjock otäck smet som hette Kap Constantia (vin), som vi minns! Olika elevorganisationer var synnerligen aktiva i kampem mot apartheid. Själv var jag aktiv i TLE, Tekniska Läroverkens Elevförbund och var redaktör för deras tidning. En politisk förgrundskämpe man minns var folkpartisten David Wirmark, som gjorde stort intryck på mig med sitt engagemang för de svartas situation. Även Olof Palme var starkt engagerad i apartheidfrågan i sin ungdom!


Det var inte de svenska socialdemokraterna som drev på i bojkottfrågan, vilket både de och många journalister tycks tro utan Folkpartiet med Wirmark som förgrundsfigur. Socialdemokraternas stöd var först och främst riktat mot det socialistiska ANC; dvs ett parti av flera som hade svart majoritet. De representanter för socialdemokraterna som inbjudits till begravningen har blvit detta av ANC inte Sydafrikanska staten.


1975 hade jag tillfälle att träffa Miriam Makeba och hennes dotter Bongi - samma dag som man sprängde tyska ambassaden i Stockholm. Makeba var ju född i Johannesburg som Xhosa. Både Mandela och Desmond Tutu tillhörde Xhosa folket. Även Mandela var involverad i frihetskampen och blev tvungen att lämna landet i slutet på 50-talet för att inte återkomma förrän 1990 på Mandelas uppmaning.

Nelson Mandela satt internerad i 27 år varav 18 år på den beryktade Robben Island. En enorm prestation att kunna bibehålla vilja och integritet utan att brytas ner av det råa apartheid-systemet.


En stor man och personlighet, som symboliserar det fredliga arbetet mot orättvisa och förtryck, har gått ur tiden!

Vill man ha mer kunskap om apartheid och vad som hände i Norden, kan man klicka på denna länk!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar