Ingemo och Anders Henningson, Dunker skriver idag i SN om sina känslor över Eoulus Vind AB agerande kring kulturland-skapet vid sjön Dunkern! Vår blogg har adresserat ämnet tidigare: Att förstöra Dunkern med 200 m höga vindkraftverk och Efterlyses; vindkraftutbyggnad med mått och sans! Henningsons inlägg är välskrivet och pregnant och citeras in extenso nedan:
Det är nu dags för våra lokala politiker i Flen och Gnesta att säga ja eller nej till etablering av storskalig vindkraft i respektive kommun. Ett ja kommer att prägla bygderna runt sjön Dunkern för överskådlig tid.
Utvecklingen av vindkraft i Sverige har exploderat och ligger väl i linje med de nationella målen. Utbud och teknisk utveckling har pressat elpriset, för närvarande under lönsamhetsgränsen. Ska vi då nu avsätta attraktiva naturområden med erkänt höga värden till industrimark?
Ett kommunalt ja innebär att två parter, Eolus Vind AB respektive kommunen, enas om att samverka i ett projekt där den enes investering är byggkostnaden och den andres investering är att offra mark och miljö. Eolus affärsidé är att bygga vindkraftsanläggningar för att sedan sälja dem till riskkapitalister som söker efter trygga placeringar på mycket lång sikt. En investering bedöms i företagsekonomiska termer med avseende på avkastning, kontroll och risk. Eolus Vind AB bygger själva och utövar därmed kontrollen över investeringen; avkastningskravet är inräknat i kalkylen och riskexponeringen begränsar sig till byggtiden. Kommunen har en annan sits; avkastningen mäts framför allt i möjliga arbetstillfällen. Man avhänder sig all kontroll över investeringen och riskexponeringen kvarstår för överskådlig tid.
Riskkapitalet är lättflyktigt och skulle lönsamheten inte växa flyttar kapitalet med en knapptryckning till annan bättre placering. För kapitalförvaltare finns många och snabba reträtter medan en kommun i praktiken står ganska tomhänt.
Om det ursprungliga initiativet är entreprenörens, är dess intresse således kortfristigt och begränsat till uppbyggnad och avyttring. Om däremot kommunen initierar och driver frågan är det möjligt att väga in lokala, regionala och miljömässiga hänsyn – också långsiktigt.
Flens och Gnesta kommuners förestående ställningstaganden och beslut kommer att få avgörande konsekvenser för bygden runt Dunkern. Om vindkraftsindustri etableras här (exempelvis enligt föreliggande förslag/ansökan från Eolus Vind AB) utsätts det som nu är attraktiv mark för liv, boende och rekreation för betydande skador och ändrade villkor.
Vi ser fram emot ett aktivt, genomtänkt och motiverat beslut i våra kommuner.
fotnot Eolus eller Eol är äldre svensk namnform för vindguden.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar