Den svenska skolans nedgång och fall!
17 skolledare i Haninge tycker att det tar för lång tid att rätta prov i svenska, engelska och matematik. Man menar att provens komplicerade natur gör det hela synnerligen krångligt! Man verkar heller inte särskilt imponerad över frågornas kvalitet och fortfarande synes någon form av relativa betyg vara i omlopp.
Man kan ju undra över varför frågorna skall vara sekretessbelagda? Verkar konstigt, då eleverna ju har delgivits frågorna finns det väl inte längre någon sekretess. Eleverna har väl inte skrivit på någon sekretessförbindelse? Det får man heller inte göra förrän fyllda 18 år.
I den skola jag själv gått, där man lärde sig lika mycket på 9 år (4 år i folkskola och 5 år i realskola) som i dagens 9+3 år dvs "gymnasiekompetens", fanns det nog betydligt fler prov än idag. Jag har aldrig hört att någon lärare då klagade på arbetsbördan. De skriftliga utslagsgivande proven avklarades som halvdags eller heldagsskrivningar i aula! Vid heldagsskrivningar fick man mjölk och macka! Muntliga prov skall naturligtvis inte ingå i nationella prov.
Skolverket och dess föregångare gör säkert inte den kunskapsbejakande vitterheten glad. Här behövs omtag. Inte minst påvisar PISA, att vi kan inte fortsätta som nu. Våra 16 åringar har fått lära sig mindre än sina kamrater i övriga EU. Den prestige som Skolverket borde lägga bort är att göra om proven och höja svårighetsgraden så att den matchar omvärlden och PISA-nivån. Man borde även närmare granska Skolverkets verksamhet; den känns ibland märklig.
I övriga EU tas inga elever in i gymnasium eller högskola, som inte klarar tydliga inträdesnivåer. Det sker bara i Sverige. Så för att travestera ett ordspråk i IT-branschen. Sk-t in blir sk-t ut! Konstigare än så är det inte!
Här kan man läsa de 17 lärarnas synpunkter! Och om Skolverket skulle behöva några skriftliga prov som föredöme; så har jag flera kvar sedan realskolan 1960-61. Håll till godo!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar