onsdag, juni 04, 2014

Nya Alexanderhugg i Gnesta!

Den gordiska knuten i den grekiska staden Gordion var exempel på en knut som inte gick att lösa. Den som klarade det skulle enligt sägnen bli herre över Asien. Alexander den store löste det hela genom att helt enkelt hugga av knuten med sitt svärd - ett exempel på en sk oordodox lösning.



I staden Gnesta har den styrande rödgröna majoriteten förkovrat sig och löser nu de äldres bostadsproblem på ålderns höst ganska oordodoxt genom att säga att det finns inga behov, då man höjt ribban för dem som behöver vård i livets slutskede! Därmed behöver man heller inte bygga nytt för Liljedalshemmet även om detta hem är utdömt! Genial humanitär verksamhet år 2014.


Stadens pensionärsföreningar gillar givetvis inte detta sätt att lösa de äldres omsorg och skriver i dagens Södermanlands Nyheter följande tänkvärdheter.

 

Ingrid Jerneborg Glimne och Ann-Sofie Lifvenhage, oppositionspolitiker i Gnesta kommun, har i insändare den 30 maj tagit upp majoritetens meddelande om att de tänker skjuta upp byggandet av det nya äldreboendet i Gnesta. Fråga ställdes om vad kommunens pensionärer säger. 

 

Vi, som är ledamöter i KPR och representerar ca 1.000 kommuninvånare, har framfört våra synpunkter vid KPR:s sammanträde den 22 maj och vid socialnämndens sammanträde den 27 maj. Våra åsikter är följande: Vi anser att det har tagit alltför många år för kommunen att komma fram till beslutet att bygga ett nytt äldreboende i Gnesta. Att nu skjuta upp byggandet är helt oacceptabelt. Skälet man uppger är att det f n inte finns behov av utökning av platser vid äldreboenden. Detta torde bero på att det i dag är mycket svårt att få plats. Kriterierna är väldigt hårda. I tidningsartikel sept 2013 lovade socialnämndens ordförande Birgitta Brus att riktlinjerna skulle ses över och uppgav att ambitionen var att sänka tröskeln för att erhålla plats. Hon uppgav att det behövs fler platser för att tillgodose behovet. Vart har dessa löften och ambitioner tagit vägen?

Vi anser att trygghet och värdighet på äldre dagar, en god omvårdnad och omsorg av äldre måste prioriteras. En bra fysisk miljö är viktig såväl för boende som för personal. Vi anser att ambitionen måste vara att så snabbt som möjligt flytta ut från Liljedalshemmet som ej kan erbjuda en god boendemiljö. Vi uppmanar beslutande politiker att öka planeringstakten för det nya äldreboendet!

Gunilla Bränström
SPF Gnesta-Daga
Majken Strömbäck
PRO Gnesta
Inger Ivarsson
PRO Stjärnhov

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar