söndag, maj 19, 2013

Utökade 4G-nät frälser inte nationens behov av mobil kommunikation!

Debattens vågor går höga kring den dåliga täckning, som vi fortfarande har i både gamla och ny mobilnät. IT-ministern Anna-Karin Hatt har uppenbarligen fått detta på sitt bord istället för infrastrukturministern. Oppositionen skäller på Hatt, som i sin tur skäller på PTS. Den senare myndigheten skäller på operatörerna, som inte håller vad de lovar.

Nu lovas räfst och rättarting. I gårdagens DN skriver Hans Arbman att "Utökat 4G-nät en revolution".  För en person, som i ungdomen läst radio- och mikrovåg och sedan även i yrket fått använda dessa kunskaper, synes det vara en märklig debatt som pågår i tidningarna. Framför allt blir man skeptisk till den övertro som tycks råda bland politiker och journalister om detta mediums möjligheter till snabb datatrafik.

4G-nätets övre band finns vid 2.600 MHz.  Ett område som kallas för mikrovåg och tidigare mest användes för radarändamål. Utbredningen i terräng är synnerlig kort så detta frekvensområde lönar sig enbart i stadsmiljö, där signalerna kan studsa fram mellan husväggar men som samtidigt har svårt att tränga in inomhus.

I artikeln beskriver Arbman, att 4G-nätet dessutom kommer att byggas ut på landsbygden på gamla analoga TV-bandets bekostnad. Detta är nu inte helt sant. Det är bara gamla kanalerna 61-69, som försvinner. Detta ger ett tillgängligt segment av 64 MHz i 800 MHz-bandet. Det analoga nätet gick för övrigt mellan 471 MHz till 855 MHz (kanal 21-69).

Gamla analoga TV-nätet behövs ju för att kulturpolitiska satsningar på fler digitala kanaler från Sveriges Television skall kunna ske. Dvs man måste kunna konkurrera med satelliter och kabel-TV, som ju inte behöver lyda svenska TV-lagar. Annars hade detta band varit utmärkt av flera skäl. Maximal räckvidd för radio-kommunikation ligger vid 70 MHz, där gamla Stockholm kanal 4 låg. Det vet alla som tagit emot TV-sändningar. 70 bandet är även polisen och brandkårens gamla huvudfrekvens innan antalet tillgängliga kanaler blev för få. Frekvensbandet 800 MHz är således betydligt sämre ur denna aspekt.

Fysikens begränsningar
Vad är det så som inte fungerar med Arbmans analys? Jo, det finns fysikaliska lagar. Att överföra snabb datakommunikation till sin Iphone eller vad det nu är kräver även hög och egen bandbredd. Trots att kommunikationen är komprimerad med olika algoritmer som JPEG, MP3 och 4. Kan man dock inte passera fysiken.

På 800 MHz-bandet sägs att man kan få 50 MBit/s. Men det gäller om man är ensam som kommunicerar mot en mast. Är man 10 st personer så får man nöja sig med 5 MBit/s. Är man 100 personer i morgonrusningen så blir det bara 500 kbit/s - en ganska modest snabbhet.

Dilemmat är; ju högre frekvens desto större bandbredd men samtidigt sämre utbredning. Ju lägre frekvens desto sämre bandbredd men samtidigt bättre utbredning.

Man kan nog säga att PTS och mobiloperatörer mörkar om denna begränsning medan politiker, journalister och andra kanske inte inser fysikens begränsningar.

Enda möjligheten att förändra denna situation är att minska antalet markbundna TV-kanaler och kompensera med satellit-TV. Men detta stämmer då ej med landets "kulturpolitiska" satsningar för Sveriges Television!

På denna blogg har vi snart i över sex år redovisat dessa fysiska begränsningar. Vi har ännu ej haft fel i våra antaganden!

Det utökade 4G-nätet kommer heller inte att innebära någon revolution. Det kommer rådande fysiska lagar att sätta stopp för!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar