söndag, maj 05, 2013

Hoppets hamn (Malmö)

Lördagkväll på svensk TV är väl numera ganska intetsägande. Ett barnkalas på ettan och Barnaby samt Morse samtidigt på åttan och nian. Samtliga avsnitt har vi redan sett ett antal gånger. Kollade in Astra, som har ett antal deckare varje kväll men fastnade snart på dokumentärfilms-kanalen Phoenix, som just sände Hafen der Hoffnung av den svenske producenten Magnus Gertten.

Dokumentärfilmens utgångspunkt är de vita bussarna, som sändes ut från Sverige för att rädda judar och andra ur tyska koncentrationsläger under våren 1945. Totalt togs 30.000 flyktingar om hand av Röda Korset och malmöborna vid denna tid. De flesta som överlevt koncentratiopnslägrens fasor var i synnerligen dåligt skick både fysiskt och psykiskt. Totalt räddade de vita bussarna 15.000 personer varav många av skandinaviskt ursprung. Av de till Malmö kommande, via färjor som gick i skytteltrafik till Tyskland, stannade 8.000 kvar i Sverige för ett nytt liv.

Den fantastiska filmen lyckas med att sy ihop och redovisa olika människoöden. Allt från de eländiga lägren, transporten till Sverige, mottagandet och avlusning vid framkomsten till Malmö. Ny vänskapsband och hur det sedan gick i livet. Den unge Stig, som fick en kompis med JH Rosenberg och där programmet avslutas med att dessa två i synnerligen mogen ålder återförenas i ett telefonsamtal mellan Sverige och Minneapolis i USA.

Jag tror att filmen även sänts i svensk TV. I Tyskland har den sänts flera gånger på olika kanaler. Det är egentligen ganska fantastiskt att de tyska kanalerna nogsamt följer upp och orienterar om nazister och kommunisters brott mot mänskligheten - händelser som ligger kanske mer än 80 år tillbaka i tiden.

Det som är mindre fantastiskt är att judar och romer inte längre är särskilt välkomna i Malmö. Här har humanismen gått kräftgång sedan våren 1945!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar