Själv tror jag inte ett ögonblick på detta. I varje svensk kommun görs en gemensam politisk karta för de närmaste 4 åren upp av varje majoritetskonstellation. Det innebär att samtliga majoritetspartier har ett ansvar för den genomförda politiken. Kukkamaria Valtola-Sjöberg i miljöpartiet kommer aldrig att tillåtas överta delar av Rocklinds "jobb". Det kan vi vara ganska övertygade om. Därtill finns det nog en rejäl portion stolthet och sisu hos (S). Däremot måste hon givetvis sätta ner foten och ställa krav. Om inte så stänker detta på hennes eget parti.
Aktiva ledande politiker i Alliansen prioriterar givetvis inte att debattera fråga om kommunalrådets närvaro, uppträdande i kommunhuset och eventuella högskole-studier. Det torde vara den styrande majoritetens uppgift. I rollen, som oberoende debattör, kan man givetvis ta bladet från mun. Vi har träget under årens lopp på denna blogg sökt påvisa hur lite som händer i Gnesta kommun utan att skriva kommunalrådet på näsan om frånvaro eller ej. En del har förstått; andra inte.
Efter att ha läst kommentarsdebatten på SN:s hemsida, blir man dock ganska beklämd. Många kommentatorer vill ge intryck av att "politiker" i gemen skor sig på invånarnas bekostnad. Ingenting kan vara mer felaktigt. Till 90% består politikerna i Gnesta kommun av fritidspolitiker. Dvs "vanliga" medborgare, som på frivillig grund ängar tid och kraft åt att lösa andra och alla invånares omsorg och välfärd. De borde givetvis premieras; inte hånas!
Jag vill nog påstå att Johans Rocklinds frånvaro i kommunhuset är relativt ovanlig. Jag tolkade den som ett slags obekvämhet med att plötsligt vara en ledande person i ett halvmiljardsföretag med 700 anställda. Kanske inte särskilt lätt utan vara sig kunskaper eller erfarenhet. Med facit i hand kan man nog säga att socialdemokraterna i Gnesta hade mått bra med någon generation mellan Rocklind och Gert Nilsson. Nu blev det ett glapp på över 40 år; dvs två generationer.
Detta politiska vacuum påverkar givetvis styrningen av Gnesta kommuns verksamhet i högsta grad. Det kan knappast vara någon lätt uppgift för kommunchefen Nils-Erik Selin - med denna politiska instabilitet och en dessutom sargad ledningsgrupp - att fatta bra och viktiga beslut till invånarnas bästa.
Hur det än är så är det skillnad att ta direkt ansvar för invånarna i en kommun jämfört med att orera i riksdagens talarstol. I kommunen handlar varje beslut om direkt påverkan för kommunens invånare. Det är något helt annat.
Vi skall på intet vis döma ut Johan Rocklind. Men socialdemokraterna i Gnesta måste nog ta krafttag för att få driv i verksamheten igen. Stagnationspolitik och dålig ekonomisk kontroll har aldrig gynnat kommuninvånarnas välfärd!
Eftersom de flesta både politiker och andra har lätt för att glömma. Upprepar vi frågeställningarna vi nu ställt de senaste 2,5 åren sedan de rödgröna tog hand om makten i kommunen! Vad gör man åt,
- Demokratins kräftgång i kommunen! När höjs oppositionsrådets lön?
- Borttagen busstrafik i Laxne och Stjärnhov?
- De äldres situation i Gnesta? Vart tog valfriheten vägen?
- Varför byggs det inte i Gnesta? Bara planer!
- Vart tog cykelvägarna vägen?
- Vad händer med yrkesgymnasiet? Håller man på att spela bort detta ess för kommunen?
- Vad händer med ny brandstation?
- Varför satsar man inte mer mot ungdomsarbetslöshet?
- Vad vill man med Kultur- och teknik? Lägga ner?
- Vad händer med Liljedalshemmet?
- Behöver man inte revidera ÖP 2003?
- Hur går det med vindkraften?
- Hur går det med centrumplanen?
- Varför kan inte Gnesta vara en miljökommun?
- Vilket län skall Gnesta tillhöra i framtiden? Får invånarna bestämma?
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar