söndag, september 20, 2015

Ledarskapskris inom svensk politik

Studio Axess(länk)

Rubriken är namnet på ett program på Axess TV serie Studio Axess. Under september har man gjort en analys av svenska folkets åsikter om politik och politiker och faktamaterialet svarar då Demoskops analyschef Peter Santesson för. Demoskop ger klart besked om att svenska folkets förtroende för såväl Stefan Löfven som Anna Kinberg är historiskt lågt och förmodligen är en av framgångarna för Sverigedemokraterna.


En mycket intressant analys av det politiska spelen kan man få i denna TV kanal, som vi bedömer som mycket seriösa jämfört med underligheter som t ex Sveriges Television presterar med mytomaner och skandalösa personer som Henrik Arnstad, som inte vet vad en nazist är eller om han inte är det själv med sin antisemitism!


Programmet påvisar således att det tas inget ansvar för utvecklingen i Sverige med en gigantisk bostadsbrist nu pendlande mot 500.000 saknade bostäder, saknade jobb som nu än mer skattebeläggs, rättssamhällets urartning och pensionssystemens haveri. Rent ut sagt är det en strutspolitik som förs!


Anna Dahlberg i Expressen(länk)

Tar idag upp samma ämnen i ledaren "Hallå Stefan Löfven är du vaken"?. Hon adresserar exakt samma frågor som vi skrivit spaltkilometer om på denna blogg i flera år. Vi tillskriver sålunda inte enbart Stefan Löfven för alla problem som har eskalerat de senaste åren.


"Sverige står inför akuta utmaningar. Samtidigt har vi en regering som verkar ha gått i ide.


För er som missade regeringsförklaringen i tisdags kan jag bidra med en kort sammanfattning. De många ordsjoken till trots kokade allt ner till budskapet "tralla lalla la - allt ska nog gå bra".


Det fanns inte ett spår av krisinsikt. Regeringen tuffar på som om ingenting hade hänt och som om färdplanen från förra året fortfarande är höjden av visdom. Det är förbluffande.


Låt oss börja med den akuta flyktingkrisen. Den senaste veckan har det kommit runt 1 000 asylsökande om dagen till Sverige. Dimensionen av denna utmaning verkar inte ha sjunkit in någonstans, utom hos Migrationsverket som nu sätter en krisplan i verket."

-----------------------------------

"Så ser det ut på område efter område. Regeringen förnekar problemen eller föreslår i bästa fall åtgärder som påminner om teskedsmatning. Det enda som tycks fungera är Anders Ygemans (S) och Peter Hultqvists (S) handlag med säkerhetsfrågorna.


Det hela påminner alltmer om Kalle Ankas husvagnssemester – ni vet när Långben glatt tuggar majskolvar tills Musse Pigg frågar vem som egentligen kör. Ja, vem kör egentligen?


Samtidigt som väljarna blir alltmer pessimistiska om samhällsutvecklingen dalar förtroendet för de stora partiernas ledare. Bara var fjärde svensk känner numera förtroende för Stefan Löfven. Till och med Centerpartiets Annie Lööf framstår som mer trovärdig i väljarnas ögon."


I detta vakuum växer Sverigedemokraterna stadigt för varje mätning som görs. Det vi bevittnar är en politisk förtroendekris av ett slag som vi aldrig tidigare har sett. Det är ett tidens tecken att såväl engeneraldirektör som en före detta statsminister på kort tid har gått ut och efterlyst politiskt ledarskap. Då vet man att det är illa.


Vi kan bara bifalla denna analys och redovisar utöver Sentio tidigare nu Metro/Yougov senaste opinionsmätning från september. Både Yougov och Sentio har haft de mest exakta prognoserna för SD framgångar:


Yougove/Metro sept 2015  val
Parti sep-15 aug-15 2014  Ändr
Sverigedemokraterna 27,3 25,2 12,9 +14,4
Centerpartiet 7,5 5,6 6,1 +1,4
Vänsterpartiet 6,5 6,8 5,7 +0,8
Kristdemokraterna 4,9 3,7 4,6 +0,3
Folkpartiet 3,7 4,4 5,4 -1,7
Miljöpartiet 5 6,4 6,9 -1,9
Moderaterna 20 21 23,3 -3,3
Socialdemokraterna 21,8 23,4 31 -9,2

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar