onsdag, september 23, 2015

Bilfusket satt i system!

Enligt tidningen Vi Bilägare så ökar fusket med uppgiven bensinförbrukning allt mer. Runt år 2000 låg fusket på ca 4% för att idag ha ökat till 50% för det värsta fusket. Värst enligt tidningen är Volkswagen Golf som uppges dra 3,8 liter/mil medan den testbil som användes drog 5,6 liter/mil. Således ett missvisande resultat med närmare 50%.

Man kan i olika databaser över världen kontrollera om bilfabrikanternas uppgivna värden stämmer. Det finns databaser som har tusentals uppgifter om verklig förbrukning; t ex tyska Spritmonitor.de, som hämtar sina uppgifter från verkligheten.


Tittar man i denna databas över Volkswagen Golf så finner man att Vi Bilägares uppgifter satisfieras med råge. De Golfar med lägst förbrukning börjar vid 6,0 liter/mil. Ett riktigt genomarbetat fusk således.

Tittar vi i sagda databas på våra egna Suzuki SX4 och Volvo S80 så stämmer det exakt med 6,5 liter/mil resp 8,5. Då har den senare gått nästan 30.000 mil men används nästan enbart på sommaren för att dra husvagn eller besöka västkusten.

Varför man fuskar alltmer har med EU:s lagstiftning att göra, där fabrikanterna måste hålla ner förbrukningen på sina snålaste bilar för att medge försäljning av betydligt törstigare varianter. Men samtidigt ökar uppenbarligen benägenheten att fuska betydligt!

Att raffinerat fuska med utsläpp är kanske dock än värre! Nu har åter Volkswagen dragit igång debatten. (rebloggad från februari 2014)!


Läs gärna denna utmärkta blogg Athropocene för mer kunskap!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar