söndag, november 30, 2014

Söndagar - bra TV kvällar!

Vi är ju inte särskilt imponerade av vad den svenska TV-licensen, som betalar Sveriges Television ger. En fredagkväll På spåret, som blir alltmer elitistiskt. Moreus med mera på lördagar är förvisso bra liksom Landet runt. Söndagar är det natt i SVT och då tittar vi helst på Poirot, Midsomer Murders eller den senaste intressanta Maria Lang serien från 50-talet på TV4. Verkligen bra även om det brister något i skådespeleri/regi.


Ja SVT skall nu börja sända sitt drama och inlägg i valdebatten; "Blå ögon", som handlar om en extremhöger som skulle vara hotet mot samhället.  En extremhöger som knappast utgör något större problem i varje fall inte enligt polisens säkerhetstjänst, SÄPO, som menar att det istället är den autonoma vänstern, som utgör det stora hotet.

 

Men SVT är ju ingen objektiv programkanal utan ställer sig oftast markant långt ut till vänster. Man hade kanske förväntat sig en mer liberal Public Service likt de flesta stora i Europa. Vi har ju numera möjlighet att följa de flesta via satellit eller web och SVT är märkbart ute till vänster i många frågor om man jämför med TV-kanaler från Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Danmark, Norge, USA och Ryssland. Ja faktiskt även Ryssland.

 

SVT:s debattprogram är dessutom nog de mest fantasilösa man kan finna i europeisk programproduktion.  Man borde kunna ta någon lärdom av proffsen på BBC, ARD och ZDF eller varför inte svenska Axess TV för den delen.


I svensk TV sänds många urdåliga deckare, typ CSI jämfört med Tysklands folknära SOKO Wien, Stuttgart, Köln, Wismar m fl, som det finns ett antal av varje kväll. Det gäller då givetvis att ha lite hum om det tyska språket, som dock med 100 miljoner talande är det största språket i Europa. Men allt känns äkta och är givetvis gratis. Ja man kan även få de bästa engelska deckarna Midsomer Murders m fl dock på tyska! Inte undra på att det finns tämligen paraboltäta områden i svenska förorter, där man förmodligen knappast är särskilt intresserade av SVT:s alster.


I sammanhanget är det intressant att notera att trots en politisk vänsteragenda t ex i SVT:s nyhetsprogram bibehåller man en feblesse för amerikanska program. Något som inte är särskilt populärt i familjen. Livsstilen därstädes är alltför annorlunda mot den europeiska. Avståndet mellan fattig och rik känns inte särskilt bra.


Men nu gäller först veckan begivenhet; dvs ett bad i hörnbadkaret. En tradition som gynnar bloggarens tämligen dåliga rygg! Heureka!

Nu är det advent!

Nu går vi in i advent; inledningen på det nya kyrkoåret. Att smycka sina hus med ljus och julstjärnor är dock en relativt sen tradition inkommen från Tyskland. Numera finns det gott om lysdioder, som även kraftfullt spar energi. Julen skall vara en fridens  tid - en stund till minnenas eftertanke och icke minst att samlas med sina kära. 

 

 " .. Frid på jorden och till människorna ett gott behag ...." (Lukas 2:14) synes dock vara Utopia. Jorden kantats av så många konflikter - många med religiöst tema andra handlar om jämlikhet. Vi vill dock för en kort stund, när vi just fått alla signum om advent på plats - dvs att alla ljusstakarna fungerar - låta bli att tänka på allt elände, som denna värld skapar för allt för många människor. Inte bara fjärran utan även här hemma. 

 

Och vill man bidraga till en bättre värld, anbefaller vi dock som alla andra år generösa bidrag till Frälsningsarmén på hemmaplan och Läkare utan gränser på bortaplan! Här vet man att resurserna kommer fram oavkortade!


Ja juleljusen fungerade utom ett. Kom ihåg att inte blanda 35 V med 55 V; dvs 7-stakar resp 5 stakar. Ljusen i julgranen är dessutom av annan sort. Tumregel dela 230 med antalet ljus och du får spänningen för varje ljus. Kolla annars in ohms lag här! Ex: 230/7==35 V.

lördag, november 29, 2014

Danskar som kämpar för Isis i Syrien lever på socialbidrag

Enligt nättidningarna The Local Denmark och Berlinge Tidenes tabloid har Danmarks säkerhetspolis, PET meddelat att 28 jihadister från Danmark, som strider för Isis i Syrien lever på danska socialbidrag!


Out of the 28 Danish people identified by the Danish Security and Intelligence Service (PET) as having received benefits, 15 had been ordered to pay the money back, eight people were still being investigated, and five cases had been dropped due to insufficient evidence, tabloid BT reported.

 

Man kan då verkligen undra hur det fungerar i Sverige? Stödjer svenska kommuner aktivt jihadister? Sverige är ju ett av få länder i Europa som synes tillåta denna verksamhet utan påföljder!

 

I Tyskland pågår nu rättsliga förfaranden mot 100-talet personer som medverkat i Isis verksamhet! Omfattande påföljder är att räkna med för dessa personer. 

Malteserkorset knappast någon nazisymbol!

Man undrar egentligen hur kunniga svenska journalister är. I dagens SvD kan man läsa att GK:s i Ullared har "tennsoldater" utrustade med nazisymboler. Bl a skulle de ha järnkors eller malteserkors (Johannitkors).

 

Varuhuset har nu skyndsamt tagit bort dessa föremål. Även t ex Tysklands försvarsmakt borde då ta bort malteserkorsen från sina flygplan och tanks liksom delstaten Queensland (Australien) i sin flagga! Även Mönsterås kommunvapen ligger illa till.


Malteserkorset var allmänt de Johannitiska korsriddarnas vapenembelm när man drog mot Jerusalem på 1000-talet.

 

Odi profanum vulgus, et aceo!

Alliansen måste fatta mod!

Politik är att med kraft vilja genomföra sin egen politik; inte att avvakta "bättre" tider. Om den nuvarande regeringens budget faller i nästa vecka måste Alliansen ställa upp och gripa makten! Sverige måste ju oavsett vad man tycker om sverigedemokrater och vänsterpartister regeras med parlamentariskt stöd! 

 

Nuvarande regerings förslag har ju i många avseenden varit kontraproduktiva även om t ex MP fått backa i många frågor. Men det är inte i pensionsgruppen, som Alliansen skall backa ur från. Det är i regeringskansliet man skall tåga in i. Men först och omgående behöver Alliansen en ny ledare med lite go som Annie Lööf(C), att leda Sverige in i framtiden! Sveriges ekonomi och framtida välfärd är alltför viktig för att hanteras av amatörer!


Nedan citerar vi delar av en av våra favoriter  nationalekonomen, professorn och folkpartisten Carl B Hamiltons senaste veckobrev. Håll till godo:  

 

Alltför många förefaller ha glömt bort hur viktigt det är i politiken att fånga tillfället. I media talas och skrivs nu nästan enbart utifrån regeringens perspektiv om kris, kaos, ”hålla sig kvar vid makten” är ”svårt”, och med invecklade resonemang, rynkade pannor och allmänt svårmod.


Fatta mod, Alliansen! Se möjligheterna!

Och varför accepterar man allmänt att Fredrik Reinfeldt håller sig borta under jorden? Han är alltjämt ledare för det näst största partiet i riksdagen, och lyfter lön som riksdagsman. Brukar ledande politiker utöva ledarskap genom att gå under jorden i ett formativt skede? När det varje dag talas (överdrivet, visserligen) om politisk oro? Gjorde Ingvar Carlsson det? Sprang många moderaters husgudar Winston Churchill och Gösta Bohman och gömde sig? Tanken är tydligen att väljarna, företagen och Sverige under månader i nåder ska invänta att M behagar välja en ny ledare, och dess nya oppositionspolitik eventuellt formuleras?

 

Det är uppenbarligen dags att ledarskapet i Alliansen övergår på andra händer. Fokus bör flyttas från Socialdemokraternas bekymmer till Alliansens möjligheter. Fatta mod!  Fotnot: Winston Churchill åkte på en riktig stjärnsmäll vid valen i juli 1945. Han förlorade valet trots att han lett britterna till framgång i 2:a världskriget! Tror Ni Churchill gömde sig? Knappast, han tog revansch på Atlee och blev åter premiärminister i oktober 1951. En sann kämpe och i detta avseende en god förebild för alla politiker!

onsdag, november 26, 2014

Gnesta pendlarförening i väntans tider

Som vi tidigare rapporterat om så har Pendlarföreningen skrivit till nyvalda politiker och statsråd i oktober, vilket framgår av vår tidigare blogg: Föreningen Gnestapendeln utmanar nyvalda rikspolitiker.


Något svar har man inte fått så nu upprepar man sina krav på Gnestapendeln och avvaktar tålmodigt svar från företrädare för regering och riksdag. Vi kan ju i marginalen konstatera att civilminstern Anders Ygeman(S) var städse närvarande vid den stora pendeldebatten i Gnesta före valet. Så helt obekant torde inte ärendet vara!


Vi fortsätter att bevaka Pendlarföreningens aktiviteter och för den intresserade finns den senaste skrivelsen att läsa här!

tisdag, november 25, 2014

Erdogan - kvinnor en underlägsen art!

Recep Tayyip Erdoğan Turkiets president, som i kväll uttalat dessa ord har rejält retat upp de internationella TV-kanalerna. Som en stor företrädare för muslimska förhållanden är givetvis hans ståndpunkter viktiga och förstärker nu i högsta grad västvärldens tro på den muslimska världens avsaknad av jämställdhet!


Till Turkiet har vi aldrig rest på semester - dock i tjänst. Till Turkiet avser vi inte att resa framgent! Det finns betydligt bättre alternativ! Att Erdogan gör det på FN:s dag mot kvinnovåld är än sämre! Men han hade förmodligen ingen aning!

Rättvisa enligt guvernör Jay Nixon, Missouri, USA

Hela tisdagskvällen har dominerats av TV-media som SKY NEWS, CNN, France24, ARD och ZDF kring de våldsamma demonstrationerna i Ferguson, USA efter att den polisman som sköt ihjäl en svart medborgare med sex skott varav två i huvudet ej kommer att åtalas!

 

På denna blogg har vi vid flera tillfällen adresserat USA:s Black Communities problem med rättvisa inför lagen. Efter att i kväll ha sett och hört Missouris guvernörs maktframställning med diverse trupper (han finns på twitter @govjaynixon) tvivlar man på att någon jämlikhet för svarta medborgare nog inte är i sikte de närmaste 100 åren. Jay Nixon talar bara om vit makt och hur många poliser/militär/nationalgarde, som kommer att finnas fortsättningsvist för att kväva oppositionen i Ferguson.


När journalister vid en pressträff adresserade det verkliga problemet menade guvernören att detta inte är ett politiskt möte! Något mer klarläggande om en djup amerikansk fascism kan man knappast få! I denna context är knappast ryssarna sämre. Tyvärr vägrar president Obama att stödja medborgarrättsrörelsen, vilket säkert kommer att gå till historien som en svaghet.


Här kan man läsa om vad vi tycker Ferguson USA.


Malou von Sivers - en angenäm bekantskap


En mycket angenäm bekantskap är TV4:as förmiddagsprogram Efter 10 med Malou von Sivers. Tyckte det var riktigt och rätt att hon fick Bonniers Stora Pris för sina journalistiska insatser. Döm om min förvåning när den svenska härskareliten med kulturjournalisten Kjell Häglund i spetsen söker såga henne jäms fotknölarna. Jag har aldrig hört talas om denne Häglund och enligt Wikipedia är det nog många med samma förhållande.


Jag gillar Malou von Sivers lågmälda framtoning - det finns faktiskt inte så många men dock en och annan även i SVT. Hon påminner i sin argumentation mycket om min gamle klasskompis Tom Ahland, som verkligen kan argumentera utan att peka med hela handen! Vad Häglund har för kvinnobilder är okänt - men uppenbarligen skall det vara i klass med nordiska Valkyrior!

 

Här kan man läsa vad Åsa Beckman i DN tycker om det hela!

Internationella dagen mot kvinnovåld!

25 november är instiftad av FN:s generalförsamling, som en påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor. I deklarationen fastslås att våld mot kvinnor är ett hinder för jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening. Våld mot kvinnor är handlingar som orsakar fysisk, sexuell eller psykologisk skada, både om det sker i det offentliga eller i privata sammanhang.

 

I Sverige behövs verkligen denna påminnelse då antalet våldtäkter i Sverige ligger bland de högsta i världen. Något som lätt hamnar ur fokus, när regeringen t ex jobbar hårt med att öka antalet kvinnor i bolagsstyrelser. Något som måste betraktas som en pseudoverksamhet jämfört med den omfattande svenska våldsproblematiken, som bl a kritiserats hårt av Amnesty International m fl. Läs gärna SN här.

 

 

 


måndag, november 24, 2014

Utvecklingen av partisympatier i Gnesta de senaste 15 åren!

För en krubbitare är statistik ganska intressant och inte minst hur sympatiutvecklingen varit i Gnesta kommun de senaste 15 åren med ett enda dominant media Södermanlands Nyheter samt ett och annat ointresserat inhopp från P4 Sörmland.  

 

Vid tiden för Göran Carstorps intåg som chefredaktör levde både folkpartiet och socialdemokraterna i högönsklig välmåga, Idag kan man säga att folkpartiet liksom kristdemokraterna tappat närmare 60% av sina väljare och socialdemokraterna runt 10%. Kommunens stora vinnare är moderaterna som ökat med närmare 10% och i viss mån miljöpartiet som ökat med 4% under dessa 15 år.


Vi på denna blogg har ju haft grava funderingar över tidningens partiskhet och redaktionella favorisering av vissa partier och hur man bl a systematiskt har graderat ner folkpartiet och undertecknads insatser. Miljöpartiet har således haft en relativt bra medial resa i denna tidning till skillnad från andra partier. Lyckligtvis är ledar- och insändarsidorna väl skötta men hur många läser dessa?


Tabell 1 visar på väljarnas benägenhet att rösta på samma parti lokalt som till riksdag. Här ser man att väljare i Gnesta hellre röstar på Kukkamariia Valtola-Sjöberg(MP) än hennes kollegor i riksdagen. Likaledes kan noteras att Göran Ehrenhorns(SD) popularitet är låg jämfört med kollegorna i riksdagen.

 

Även Centerpartiet med Håkan Ekstrand i spetsen har kommit igen efter ett antal års nedgångar och har nu passerat MP i popularitet både lokalt och till riksdag!


Den som gjorde bästa resultatet i Gnesta var ju annars Moderaterna med Ann-Sofie Lifvenhage(M), som trots förmodade tapp till (SD) ändå ökade mest med 2,25%. Valets stora förlorare blir då Johan Rocklind(S) med minus 5% samt givetvis KD, som blir utan representation i kommunfullmäktige och FP, som tappade över halva väljarkåren, enligt tabell 2.


Hur utvecklingen gått framåt framgår av de övriga tabellerna 3-5. Håll till godo!


Gnesta 2014

Tabell 1
kommun riksdag diff
1  Kukkamaria Valstola-Sjöberg(MP) 11,89 7,69 4,20
2  Håkan Ekstrand© 12,50 8,71 3,79
3  Ann-Sofie Lifvenhage(M) 27,06 23,40 3,66
4  Lena Staf(V) 5,86 5,87 -0,01
5  Johan Rocklind(S) 29,99 30,25 -0,26
6  Sarah Kinberg(FP) 2,76 3,28 -0,52
7  Tomas Damgaard(KD) 2,16 2,97 -0,81
8  Göran Eherenhorn(SD) 6,85 13,24 -6,392014-2010


Tabell 2
kommun diff
1  Ann-Sofie Lifvenhage(M) 27,06 2,25
2  Göran Eherenhorn(SD) 6,85 2,04
3  Håkan Ekstrand© 12,50 1,72
4  Lena Staf(V) 5,86 1,38
5  Kukkamaria Valstola-Sjöberg(MP) 11,89 0,66
6  Tomas Damgaard(KD) 2,16 -0,71
7  Sarah Kinberg(FP) 2,76 -3,02
8  Johan Rocklind(S) 29,99 -5,012010-2006


Tabell 3
kommun diff
1 Sverigedemokraterna 4,81 2,81
2 Miljöpartiet 11,23 2,32
3 Socialdemokraterna 35,00 0,64
4 Vänsterpartiet 4,48 0,46
5 Folkpartiet 5,78 -0,49
6 Moderaterna 24,81 -0,94
7 Kristdemokraterna 2,87 -1,90
8 Centerpartiet 10,78 -3,192006-2002


Tabell 4
kommun diff
1 Moderaterna 25,75 8,55
2 Sverigedemokraterna 2,00 1,50
3 Miljöpartiet 8,91 0,91
4 Centerpartiet 13,97 -0,33
5 Kristdemokraterna 4,77 -1,03
6 Vänsterpartiet 4,02 -1,18
7 Folkpartiet 6,27 -2,43
8 Socialdemokraterna 34,36 -4,34


2002-1998


Tabell 5
kommun diff
1 Socialdemokraterna 38,70 8,42
2 Folkpartiet 8,70 3,10
3 Sverigedemokraterna 0,50 0,50
4 Miljöpartiet 8,00 0,10
5 Centerpartiet 14,30 -1,70
6 Vänsterpartiet 5,20 -1,85
7 Kristdemokraterna 5,80 -2,13
8 Moderaterna 17,20 -3,87

måndag, november 17, 2014

The Battle of Gnesta starts at 7 PM tonight!

Gnesta kommunfullmäktige sammanträder i kväll för andra gången denna mandatperiod och nytt arvodesreglemente skall ju antas liksom val av de politiska funktionärerna. Något som vi skrivit om tidigare, Arvodesreglementet ändras för att passa en stor-koalition med (S) och (M).


Uppgifterna i dagens Södermanlands Nyheter, att detta skulle gynna moderaterna på bekostnad av oppositionen är dock helt felaktiga. Däremot finns det en lite vinst för majoriteten (S) och (M) tillsammans, vilket är något helt annat.

 

Miljöpartiet gillar inte förslaget, då man menar att det ger högre kostnader medan majoriteten menar att kostnaderna blir lägre. Vi på denna blogg vill ju inte vara sämre än tidigare, då vi presenterade en dylik kalkyl för 2011-2014. Kan hämtas här: "Fördelning av politikerkostnader i Gnesta kommun (2011)"! Vi ber att få återkomma med en ny på denna av (MP) efterforskade kalkyl!Många nomineringar och voteringar kan således misstänkas vid kvällens tillställning i kommunhuset, något som vi följer med spänning men ej på plats p g a de ständigt återkommande diskbråcken!

lördag, november 15, 2014

Sverige EU:s sämsta polis - blir den bättre?

Brottsuppklaringen i Sverige t ex av inbrott ligger runt 4-5%. I Tyskland pågår en omfattande debatt när den tyska polisens uppklaring hamnar under 25%. Svensk polis i korthet! I utlandet får en dålig polischef sparken om den därstädes vanliga ratingen försämras. I Sverige sker inga jämförelser utom en trött klapp på axeln. Nu skall den svenska polisen omorganiseras genom den nye inrikesministern Anders Ygeman(S) försorg.


I Sverige blir nu motdraget att centralisera allt polisarbete. Orsaken skulle vara att den svenska polischefen inte har koll på vad som händer i polisdistrikten och att administration skall rationaliseras. Men vilket framgångsrikt företag organiseras som den svenska polisen nu skall göras? Man sysslar ju med dagligvaruhandling och spridd verksamhet; tror någon att IKEA eller ICA skulle överleva med den strategin?


Man måste skilja på strategisk, operativ och taktisk verksamhet. Detta har knappast utredarna förstått. Den operativa och framför allt taktiska verksamheten; dvs den direkt brottsbekämpande är ju gemensam så till vida att dagens underrättelse-, misstanke- och brottsregister är gemensamma för alla distrikt. Även säkerhetspolisens huvudregister är åtkomliga från hela landet. Polisen borde likt alla framgångsrika företag ha analytiker som hittar mönster och dediceras grov kriminalitet. Om inte kan man ju alltid vända sig till det svenska försvaret - man vet det mesta  om det mesta- utom möjligen var vissa ubåtar befinner sig i realtid.


Det stora problemet idag är att polischefer inte bench-markas. Man kollar inte hur bra en chef fungerar. Något som IKEA gör hela tiden. Varför detta sker har väl med att det kan vara obehagligt att inse att vissa chefer gör dåliga jobb. Något som vi skrivit en hel del om tidigare.

 

Nästa stora problem är rättsväsendet, som har en ambition att hellre fria än fälla. Många märkliga domar har presenterats under åren utan att de granskats närmare. Det borde finns en domstolspolis, som undersöker tveksamma domare. En del domare har idag den uppfattningen att de är Gud själva; dvs att det är domstolsväsendet som skapar lagen, när det i själva verket är Riksdagen.


Den svenska polisens stora problem är att man anställer för dåliga chefer. Personer som aldrig sysslat med polisverksamhet, likt Carin Götblad i Stockholm, som är förskollärare till professionen.  Förvisso hederliga och väl märkta av goda referenser men inga bra ledare för polisens operativa verksamhet.

 

Den svenska polisen är inte sämst. Det är dess utsedda ledare!

Färre brott klaras upp! - Statistiken förskräcker!

Sverige - Landet där det är ok att våldta!

Storslam för socialdemokraterna i Gnesta!

I Gnesta backade socialdemokraterna två mandat och moderaterna gick fram med ett. Man fick således 9 mandat vardera! I den parlamentariska osäkerhet som uppstod; inget traditionellt block fick egen majoritet, valde (S) och (M) att samarbeta om styret de närmaste 4 åren. Något som vi uppskattat på denna blogg tidigare.


När vi dock i dagens Södermanlands Nyheter läser om hur man mellan dessa parter avser att fördela ordförandeskapen blir uppskattningen inte lika uppenbar. Nu fördelas ordförandeskapen med 3-1. Ja ordförandeskapet i kommunfullmäktige må vara medialt och hedersamt men har kanske inte så stort politiskt värde, som ett nämndordförandeskap.

 

Den viktigaste posten - what so ever - går till Johan Rocklind(S). Alla andra är av mindre betydelse. Är du kommunstyrelsens ordförande kallas du även till centrala och regionala evenemang och kan påverka kommunens utformning i alla avseenden!


Gnesta kommun har ju valt att minska antalet nämnder. Något som vi tror är fullständigt odemokratiskt och kan bara gynna stora partier. Som referens finns Trosa som har 6 nämnder jämfört med Gnesta kommuns 3.


Den nya socialnämnden som nu kommer att heta Vuxen- och omsorgsnämnd, Voss kommer att ledas av den kunniga Ingrid Jerneborg-Glimne(M) medan Barn- och utbildningsnämnden, BoU fortsatt handhas av en ganska lättviktig och oförklarlig Linda Lundin(S). I byggnads-nämnden sitter även Michael Gustavsson(S) kvar. Gustavssons främsta attribut är som LO-ombudsman, blogginlägg i en anda av 30-tals socialism och flirt med dubiösa nätmedia!

 

Inom (S)-lägret hade vi nog oss förväntat en mer framträdande position för Annika Eriksson. Visserligen en nykomling men uppenbarligen en nödvändig förstärkning!


Oppositionen med tilltänkta oppositionsrådet Håkan Ekstrand(C) i spetsen verkar ha lyckats bättre och nominerar Ingalill Fredriksson(C) till posten som 2:a vice ordförande i BoU. Fredriksson är väl den ende politiker som haft någon som helst kontroll på vad som händer inom skolan det senaste decenniet och Ekstrand är ju en man bokstavligen med fötterna både på och i jorden.


Utöver dessa har oppositionen nominerat Sarah Kinberg(FP) - ett säkert kort, som 2:e vice ordförande i byggnämnden och Åsa Tallberg(V) som 2:e vice ordförande i Voss båda från Stjärnhov och de enda av uppräknade politiker, som faktiskt representerar hälften av Gnestas befolkning i Laxne, Björnlunda och Stjärnhov.

 

Gnesta kommuns styre saknar således i viss mån legitimitet, när det gäller väljarnas representation!

 

Socialdemokraternas ros är ganska ung från 1979. Folkpartiets blåklint - symbolen för kvinnlig rösträtt - är använd sedan 1910-talet! Förmodligen den äldsta av nuvarande partisymboler med centerpartiets från 1940-talet med sin fyrklöver på andra plats!

onsdag, november 12, 2014

EU-migranter måste ha minst samma rättigheter som svenska medborgare!

Uppsala kommun anser att EU-migranter; dvs oftast romer från Rumänien mm skall ha samma rättigheter som asylsökande från Mellan-Östern. Eftersom asylsökande faktiskt har större rättigheter än svenska invånare och befinner sig i en gräddfil, torde detta krav vara overkill. Men att de får samma rättigheter som svenska medborgare är dock ett välkommet krav.


I sammanhanget kan man verkligen undra över varför asylsökande särbehandlas med lägre sjukvårdsavgifter och rätt till tak över huvudet. Något som inga svenskar har - inte ens pensionärer! Varför skall vi ha ett samhälle där europeiska medborgares rättigheter är lägre?
Vem har de bästa hamburgarna!

Det är alltid en stor strid om vem som gör de bästa hamburgarna i Sverige och världen. För en person som besökt över 50 länder i fyra värlsdelar och avätit fantastiska middagar på de bästa restaurangerna i New York, San Fransico, Los Angeles och Austin (huvudstad i Texas) till getsmör på burk i Egyptens öken i FN tjänst är saken klar. Vi deklarerar härmed vår stora vision i detta sakrosankta ämne!

1. Sibylla

2. Burger King

3. Max

4. Mc Donalds

 

De bästa hamburgarna har vi alltid ätit på Sibylla-kiosken på Erik Dahlbergsgata  strategiskt placerad mellan arbetsplatsen FMV och Försvarshögkvarteret. Den sämsta på McDonalds, Union Square, San Francisco - precis där kabelspårvagnen, som går till Fisherman´s wharf vänder. Den kostade visserligen bara 2,5 $ men var knappt ätbar!

The Eagle - Rosetta has landed!

EU:s största projekt i modern tid rymdfarkosten Rosetta har lyckligt landat på en komet 500 miljoner km bort i Universum. Vi gratulerar EU till denna framgång. Vi hoppas att ni även kan hantera problem i jordens närområde  t ex Europa. Jobbkris, invandringskris, kriminell kris, ekonomisk kris, Rysslanda agression mm. Lycka till!

Gigantisk politik i Stockholm - 40.000 nya bostäder!

Nordling Blanco(FI), Livh(V), Wanngård(S) och Helldén(MP)

Det nya gänget som styr Stockholm de närmaste fyra åren kommer inte att som Alliansen utlovade bygga 100.000 lägenheter utan mer moderata 40.000 lägenheter till år 2020. Det torde ge plats för ca 130.000 boenden. Då skall man även veta att Stockholm fn har ca 900.000 invånare en ökning således med 15%.Hur denna byggnation skall kunna förverkligas känns dock tämligen oklar. Förslaget innebär att det skall byggas två hela stadsdelar likt Farsta varje år eller en hel stadsdel likt Södermalm på 5 år! Något som känns ganska utopiskt med hänsyn till hur mycket mark Stockholm har kvar och den planering som finns för vägar och tunnelbanor och inte minst resurser och logistik inom byggindustrin samt nya tiders miljökrav!


Stockholms budget uppgår till runt 30 miljarder kr. Föreslagen byggnation kommer att kosta lika mycket 30 miljarder kronor varje år. Det är betydligt dyrare att bygga i Stockholm än annorstädes. Det blir inte mycket kvar av kommunkoncernen Stockholms soliditet efter detta och givetvis uppstår fråga vem som vill låna ut pengar till detta?


Det skall bli mäkta intressant att följa Stockholmarnas ambitioner i denna fråga särskilt som man samtidigt har svårt att hantera betydligt enklare frågor som Sluss-karusellen och nya tunnelbanor! Och var i allsin dar hittar man ett  helt nytt Södermalm? Men alas; lycka till och glöm inte vägar att åka på!

tisdag, november 11, 2014

En något tandlös opposition!

Enligt DN:s vanligtvis välunderrättade ledarskribent Ewa Stenberg avser de borgerliga att "Markera att man tar ansvar" i budgetdebatten! Ansvar för vad? För den rödgröna budgeten? Har aldrig hört något så politiskt märkligt varken i Sverige eller utrikes tidigare. Hur har man med denna nedvikning tänkt sig att få nya väljare i framtiden? Se på USA:s kongress eller Storbritanniens parlament, där det alltid är kamp på målsnöret!


En riktig politiker sviker inte sina väljare utan gör allt för att den politik man gått till val på skall vinna gehör. Vad är det annars för mening med att ha olika politiska partier i landet. Då kan ju statens angelägenheter skötas av betrodda tjänstemän; dvs ett förvaltande samhälle utan utveckling!

 

Tittar man på de tre lagda budgetförslagen enligt nedan så finner man att Alliansen budget i stort är densamma som regeringens med en standardavvikelse på 1,02. Inte mycket till politik således!

 

Det tredje alternativet, SD innehåller då en mer avvikande budget och framför allt mer pengar till försäkringskassan, statlig hälsovård samt kommuner och landsting för skola, omsorg och sjukvård. Man är dock - inte helt oväntat - mer njugga när det gäller kostnader för migration och integration! 


Men som sagt, Alliansen får nog spotta upp sig om de inte skall förväxlas med de rödgröna partierna! Någon skillnad på plan- resp marknadshushållning måste det ju ändå vara!

 

Område S+MP+V Allians SD Allians SD

budget budget budget avvikelse avvikelse
Sjuk o handikapp 101,0 100,5 103,9 -0,5 2,9
Kommun/landsting bidragen 94,5 91,3 97,7 -3,2 3,2
Barn- och bostadsbidrag 83,9 83,1 84,7 -0,8 0,8
Arbetsmarknad 71,8 67,8 71,9 -4,0 0,1
Statlig hälsovård 64,4 61,9 67,6 -2,5 3,2
Utbildning universitet högskolor 64,2 63,6 65,4 -0,6 1,2
Kommunikationer 50,1 48,9 50,4 -1,2 0,3
Försvar 48,6 48,5 50,6 -0,1 2,0
Rättsväsende 40,8 40,8 43,4 0,0 2,6
EU-avgifter 40,1 40,1 40,1 0,0 0,0
Äldreförsörjningsstöd 38,2 38,0 38,5 -0,2 0,3
Internationellt bistånd 30,0 29,5 24,1 -0,5 -5,9
Studiestöd 21,2 20,3 21,5 -0,9 0,3
Räntor statsskuld 20,5 20,5 20,5 0,0 0,0
Migration 17,4 17,4 10,3 0,0 -7,1
Integration 16,8 16,7 12,9 -0,1 -3,9
Jordbruk o livsmedel mm 15,8 15,7 17,1 -0,1 1,3
Finansförvaltning 14,6 14,6 15,1 0,0 0,5
Kultur samfund 13,2 12,8 15,1 -0,4 1,9
Rikets styrning 12,4 12,4 11,4 0,0 -1,0
Skatt tull mm 10,6 10,6 10,8 0,0 0,2
Miljövård 6,9 5,3 6,4 -1,6 -0,5
Näringsliv 5,4 5,3 5,2 -0,1 -0,2
Regional tillväxt 2,7 2,7 2,7 0,0 0,0
Energi 2,5 2,5 2,4 0,0 -0,1
Internationell samverkan 1,9 1,9 1,9 0,0 0,0
Samhälle bostad konsument 1,5 1,2 1,5 -0,3 0,0
Total samt standardavvikelse 891,0 873,9 893,1 1,02 2,35

Märklig asylförvaring av Migrationsverket i Stavsjö!

För en tid sedan bloggade vi om Migrationsverkets asylmottagning i Stavsjö: Integration, förvisning och förvaring. I det ganska isolerade samhället Stavsjö i Sörmland skulle befolkningen ganska raskt fördubblas med förhoppningsfulla asylsökande från Mellan-Östern. 

 

Med hänsyn till ortens placering, kommunikationer mm kunde man dock ganska enkelt konstatera, att detta inte var något särskilt seriöst projekt utan mer handlade om att tjäna pengar för Olle Lind Golv AB och för en Gulag-lik förvisning av Migrationsverket!


Nu kommer nya detaljer i Migrationsverkets upphandling, där företaget Olle Lind Golv, som offererade platserna utlovat en järnvägsstation 2 km bort. Man undrar dock vilken varseblivning tjänstemännen på Migrationsverket har! Tror de att det finns järnvägsstationer överallt i Sverige? Nu skall detta lösas med bussning dagligen till Nyköping. I nåder skall även Stavsjös befolkning få åka med dessa bussar! Vilket utvecklat välfärdssamhälle vi har!


Upphandlingen och inhysningen av 300 asylsökande är ur alla synpunkter märklig. Hur skall dessa människor kunna integreras och få kontakt med svenska samhället, när man mer eller mindre är inlåst under koncentrationslägerliknande förhållanden. Att inte Migrationsverket skäms! Vad säger de rikspolitiker, som stödjer denna typ av förvaring? 

 

Det enda ansvarig minister har kommit med på senare tid är det tämligen korkade uttalande att de kommuner som inte vill ta emot asylsökande skall "klämmas åt". Tidningen Expressen har räknat ut att de kommuner det rör sig om; typ Danderyd och Täby skulle tillföra ytterligare 436 platser om man följde övriga landet. Då skall man veta att det anländer 2.000 asylsökande per vecka till Sverige. Johansson uttalande är således kvalificerat missvisande och en uppenbar lögn!


Nej det är inte dags för kommunerna att hantera situationen. Kommunerna har annat att göra. Det är dags att regering, riksdag och ansvarig minister Morgan Johansson(S), som har alla resurser att göra något. Uppenbarligen behöver Migrationsverket betydligt större anslag än de 17 miljarder, som regeringen avsatt i budget.

söndag, november 09, 2014

25 år sedan muren föll - men hotet från öster ökar!

För över 25 år sedan föll den förhatliga och kommunistiska regimen i DDR. Muren som symboliserar denna poliststat föll 1989. Med detta skulle man kunna säga att fascism och kommunism var utrotad i Europa! Men läget är betydligt värre nu än kanske någonsin.


Det tyska partiet Die Linke, som huserar de gamla DDR-kommunisterna som styrde landet från 1945 till 1989 blev det klart att den tyska delstaten Thüringen med staden Erfurt nu kommer att ledas av Stasi-derivaten Die Linke. Tysklands president  Joachim Gauck har ju uttalat sin obehaglighet över detta! I Tyskland är Die Linke ungefär lika populära som Sverigedemokraterna är i Sverige bland media och andra partier. Men nu har SPD (de tyska socialdemokraterna) beslutat sig för att stödja de gamla kommunisterna i delstatens styre och Tyskland upprörs!


Samtidigt pågår en gigantisk upprustning i Ryssland av sällsynt skådat slag och inmarsch i Ukrainas rysktalande områden. Det är nog ingen överdrift att påstå att de baltiska staterna är synnerligen oroade. Sverige har numera knappt något försvar att tala om. Från att ha haft världens femte största flygvapen på 60-talet till ett av de mindre i Europa. De svenska försvarsanslagets dryga 40 miljarder har inte ökats sedan murens fall. 

 

I Sverige investerar vi mångmiljarder i olika bistånd men kan inte öka försvarsbudgeten med 2 miljarder! För att kunna återta vår försvarsförmåga från 1989 erfordras nog ett anslag på ca 80 miljarder per år! Något som torde vara utopiskt med landets nuvarande sociala transfereringssystem! Vi klarar ju inte ens att ha en åldringsvård längre värd namnet!


Nobel-pristagaren Hertha Müller beskriver Vladimir Putin, som en simpel tjuv och nationalist. Hon skräder inte orden i DN:s intervju rekommenderad av vår favoritpublicist Peter Wolodarski! Här kan man läsa denna intervju!


Själva förvånas vi på denna blogg över den svenska vänsterns framgångar på närmare 15% i senaste valet. Har folk ingen koll på omvärlden? Även Sverigedemokraternas framgångar på andra kanten oroar medan liberala idéer numera synes vara en utevara! 

 

Tyvärr behärskas framför allt Public Service och det högre utbildningssystemet av vänsterinspirerade personer, så sanningar får man finna i tidningar typ Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Murens fall för 25 år sedan markerade slutet för en ond era. Men vad är nu på gång?

Vem skall man nu hålla på?

Gnesta kommuns något laterala sublimering efter årets val innebär att socialdemokrater och moderater styr. Samtidigt finns det en ny opposition bestående av center-, vänster- och folkpartister. Utöver detta tillkommer lilla oppositionen bestående av miljöpartister och sverigedemokrater.


Vi har ju sedan barnsben alltid röstat på liberala krafter. Numera finns dessa fördelade i alla grupper. Ja även MP brukar ju ibland företräda ett samhälle byggt på både marknadshushållning (kapitalism) och planhushållning (socialism/kommunism). Så med ens har det blivit svårare, att peka ut sin favoritgrupp. Ett sätt är väl att mer fokusera på sakfrågorna, som förmodligen dock i den stora samverkans namn kommer att vara ganska trist underbyggda och förankrade hos såväl majoritet som opposition. 

 

Politikens långsiktiga uthållighet och dynamik blir ju ganska lidande av partikombinationer över blockgränserna. Väljarna har lagt sin röst för sin tro på ett framtida samhälle medan deras valda politikerna synes ignorera och välja andra politiska vägar. Något som förmodligen straffar sig i längden. För vår del handlar politik om att bryta åsikter, att understödja den stora debatten. Annorstädes finns en uppenbar risk för stagnation; dvs att förvalta någorlunda bra men utveckla sämre!


Med de kombinationer som nu finns i Gnesta kommun står nog oppositionen oss närmast! Fråga är dock vem som kommer att stå för oppositionen. Kanske är det miljöpartiet?

 

Sublimering=övergång från fastare former till mer lösa!

Enkelt skära bort halva elkostnaden?

Dylika artikelrubriker fångar ju alltid uppmärksamhet. Men som vanligt är det ovetenskapliga nyhetsbyrån TT och Energimyndigheten, som måste motivera sitt existerande, som är igång.


Typiska incitament skulle då vara: Icke energisnåla kylar och frysar, spisar, tvättmaskiner och diskmaskiner som går halvfulla. Vidare mobilladdare som drar ström även om batterierna är laddade. Lågenergi- eller släckta lampor hjälper även till. 


– Om man ser till att vara nitisk med sin elförbrukning kan man helt klart halvera sin elkostnad för hushållselen, jämfört med dem som inte bryr sig om att försöka, säger Svante Wikander som är handläggare på Energimyndigheten.

 

Ett normalhushåll gör av med ca 6.000 kWh per år för all hushållsel. Enligt artikeln i Svenska Dagbladet skulle kostnaden enkelt kunna halveras, vilket innebär med fasta elkostnader att minskningen måste vara ca 3.500 kWh dvs 10 kWh per dag.

 

Nu är det så att under nio månader behövs all värmetillskott till husets uppvärmning. Man kan enkelt säga att all hushållsel är gratisvärme under denna period! Tre månader per år behövs ingen uppvärmning av ett hus. Då är det läge att spara. Men alla spisar m fl som ju drar 16 kWh varje dag under hela året- Blir det  maximalt 720 kWh på sommaren. Den högsta besparingen är då inte 50% utan endast i häraden av 10%.


Dessutom belastar varje nytt kylskåp eller vitvara du köper världens koldioxidtillskott medan din gamla apparat hemma genom svensk vatten- och kärnkraft bidrar ytterst lite. Det kanske t o m är så illa att ett flitigt bytande ökar världens koldioxidtillskott, vilket är en betydligt bättre mätare på energieffektivitet är antalet kWh!


Äldre personer behöver mer ljus! Lys upp edra hem! Ni har inget att förlora på detta bara att vinna i form av bättre seende! Tro inte alltid på vad myndigheter säger.


Vi har för att tidigare satisfiera eller vederlägga energimyndighetens uttalande om att spara på belysningen, sedan flera år bytt alla lampor inomhus till lågenergi-dito. Eftersom vi har 4 trefasmätare har vi full kontroll på hur förbrukningen fördelas. Elförbrukningen för lampor har minskat men samtidigt har värmeförbrukningen ökat så besparingen är högst minimal. Nu håller vi på och byter till lysdioder inomhus för att se hur även detta påverkar. 

 

Något som dock verkligen sparar el är att ersätta all utomhusbelysning med lysdioder. Denna belysning värmer ju inte upp några hus. Nu är energiförbrukningen ca 10.500 kWh per år för ca 130 kvm varav 5.500 avser uppvärmning (frånluftvärmepump) och 6.000 hushållsel. 

 

Vill man ha låg förbrukning gäller det att duscha med förstånd samt att tillse att ha bra isolering. Moderna treglasfönster, 25 cm isolering i väggar och 35 cm i tak istället för att treva sig fram, frysa eller hålla koll på mobilladdaren! 

lördag, november 08, 2014

En rekordsvag svensk Allians!

Många liksom vi häcklar S+MP regeringen för ett antal märkliga och förmodligen kontraproduktiva förslag, där framför allt S verkar ha backat från sin tidigare värderingar kring jobbens viktighet!


Men vad finns det för alternativ? En opposition som viker ner sig när valet av statsminister sker och lägger ner sina röster. Har ni någonsin hört att ett parlament i något land gjort något liknande. Därvidlag är nog Alliansen helt unika i världen. Denna svaghet, som man uppvisar är ganska skrämmande. En politikers viktigaste uppgift är att övertyga väljarna om sin politik och därefter söka att ta makten och genomföra densamma.


Nu muttrar Alliansen enbart lite i kön om betyg i skolan och 10-årig grundskola! Varför skall Sverige ha en 10-årig? Är vi mer dummare än vad man är i andra länder? Eller tror Alliansen att PISA-resultaten blir bättre med ytterligare ett år i en fortsatt tämligen stökig och kravlös skola?

 

När det gäller Stefan Löfvén(S) och Gustav Fridolin(MP) så får man ju beundra deras kämpaglöd och mod, att regera i stor minoritet. Det är riktig politisk kämpaanda!


Den enda inom oppositionen, som verkar vara lite mer på bettet är centerns Annie Lööf, som skulle ha kunnat fortsatt varit näringsminister om hon och Alliansen velat! Men även hon söker förstärka mantrat, att Alliansen förlorade valet. I så fall förlorade Alliansen valet redan 2010 men fortsatte att regera på ett högst potentiellt och bra vis.


Annie Lööf(C) skriver idag i DN om "Därför förlorade vi valet!" Något som vi på denna blogg inte håller med om. Men hon verkar vara den enda partiledaren med kämpaglöd - ett ljus i mörkret - i en ganska plötsligt sorglig, slätstruken, trött och vek Allians!

 

Partisympatier enligt veckans Demoskop(Expressen)

Socialdemokraterna 28,3 -2,7
Moderaterna 25,1 +1,4
Sverigedemokraterna 13,8 +0,9
Vänsterpartiet 7,1 +1,4
Miljöpartiet 7,0 +0,1
Centerpartiet 6,2 +0,1
Folkpartiet 4,8 +0,6
Kristdemokraterna 4,2 -0,4


onsdag, november 05, 2014

Regeringen som fäller sig själv!

Är dagens tema för många ledarskribenter och inte minst Olof Jonmyren i Södermanlands Nyheter, som presterat en vass och vederhäftig ledare i ämnet. Mycket handlar om bristande erfarenhet och kunskap, något som vi även drabbades av i Gnesta när S+MP+V tog över styråran.


Jonmyren häcklar främst ledande miljöpartister kontakt med verkligheten och man kan ju undra över varför flera ministrar nu har lagt locket på och inte vill bli intervjuade? I politiken har man hittills gjort allt fel, höjda skatter som slår mot både arbetsmarknad och enskilda; framför allt på landet. 


Åsa Romson verkar närmast frånvarande när hon intervjuas och motsäger sig självt. Gustav Fridolins barnspråk till Sveriges lärarkår förundras! Vad menar han? Bromma flygplats skall läggas ner trots att det inte går! De som kommer söderifrån och vill passera Stockholm måste åka över Enköping etc. Det verkar som om Miljöpartiet tror att en enda tunnelbana rakt genom Stockholm är lösningen på hela Mellan-Sveriges alla trafikproblem.


Enligt Jasenko Selimovic i DN tar Alice Bah Kunke(MP) den svenska kulturen till en absolut bottennivå. Även DN:s kulturredaktör Björn Wiman anser att Bahs inlägg i debatten balanserar på pekoralens brant!


Det mest märkliga är att man lovar 200.000 nya lägenheter utan att tala om hur de skall finansieras. Det kostar nämligen ca 600 miljarder kr; pengar som varken stat eller kommun förfogar över. Staten låneskuld är ca 1.200 miljarder och kommunernas 400 miljarder. Några större ökningar av dessa lån är med den restriktivitet, som råder inte att förvänta sig. Enskilda med en total låneskuld på ca 3.000 miljarder kr får heller inte ta upp nya lån till 100%. Således har man nog målat in sig i ett hörn, särskilt när Sverige får över 100.000 nya invånare varje år behövs enbart 30.000 lägenheter för detta ändamålet. 


Det skulle visserligen raskt behövas 200.000 lägenheter för att täcka in dagens bostadsbrist. Men hur löser man finansieringen? Under de få månader den nya regeringen varat har t o m byggproduktionen gått ner i landet! Hur detta skall lösas blir för övrigt en mycket intressant historia att följa!


Här kan man läsa Jonmyrens ledare!