söndag, november 09, 2014

Enkelt skära bort halva elkostnaden?

Dylika artikelrubriker fångar ju alltid uppmärksamhet. Men som vanligt är det ovetenskapliga nyhetsbyrån TT och Energimyndigheten, som måste motivera sitt existerande, som är igång.


Typiska incitament skulle då vara: Icke energisnåla kylar och frysar, spisar, tvättmaskiner och diskmaskiner som går halvfulla. Vidare mobilladdare som drar ström även om batterierna är laddade. Lågenergi- eller släckta lampor hjälper även till. 


– Om man ser till att vara nitisk med sin elförbrukning kan man helt klart halvera sin elkostnad för hushållselen, jämfört med dem som inte bryr sig om att försöka, säger Svante Wikander som är handläggare på Energimyndigheten.

 

Ett normalhushåll gör av med ca 6.000 kWh per år för all hushållsel. Enligt artikeln i Svenska Dagbladet skulle kostnaden enkelt kunna halveras, vilket innebär med fasta elkostnader att minskningen måste vara ca 3.500 kWh dvs 10 kWh per dag.

 

Nu är det så att under nio månader behövs all värmetillskott till husets uppvärmning. Man kan enkelt säga att all hushållsel är gratisvärme under denna period! Tre månader per år behövs ingen uppvärmning av ett hus. Då är det läge att spara. Men alla spisar m fl som ju drar 16 kWh varje dag under hela året- Blir det  maximalt 720 kWh på sommaren. Den högsta besparingen är då inte 50% utan endast i häraden av 10%.


Dessutom belastar varje nytt kylskåp eller vitvara du köper världens koldioxidtillskott medan din gamla apparat hemma genom svensk vatten- och kärnkraft bidrar ytterst lite. Det kanske t o m är så illa att ett flitigt bytande ökar världens koldioxidtillskott, vilket är en betydligt bättre mätare på energieffektivitet är antalet kWh!


Äldre personer behöver mer ljus! Lys upp edra hem! Ni har inget att förlora på detta bara att vinna i form av bättre seende! Tro inte alltid på vad myndigheter säger.


Vi har för att tidigare satisfiera eller vederlägga energimyndighetens uttalande om att spara på belysningen, sedan flera år bytt alla lampor inomhus till lågenergi-dito. Eftersom vi har 4 trefasmätare har vi full kontroll på hur förbrukningen fördelas. Elförbrukningen för lampor har minskat men samtidigt har värmeförbrukningen ökat så besparingen är högst minimal. Nu håller vi på och byter till lysdioder inomhus för att se hur även detta påverkar. 

 

Något som dock verkligen sparar el är att ersätta all utomhusbelysning med lysdioder. Denna belysning värmer ju inte upp några hus. Nu är energiförbrukningen ca 10.500 kWh per år för ca 130 kvm varav 5.500 avser uppvärmning (frånluftvärmepump) och 6.000 hushållsel. 

 

Vill man ha låg förbrukning gäller det att duscha med förstånd samt att tillse att ha bra isolering. Moderna treglasfönster, 25 cm isolering i väggar och 35 cm i tak istället för att treva sig fram, frysa eller hålla koll på mobilladdaren! 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar