fredag, februari 04, 2011

Egypten sällar sig till skurkstaterna

Vi var medvetna om att Mubarak inte skulle ge sig särskilt lätt i Egypten. Men sanningen överträffar förväntningarna. Den egyptiska ledningen uppträder nu som den värsta skurkstat, som det för övrigt finns fler exempel på.

Man kan givetvis fängsla och slå ihjäl sina invånare, vilket är illa nog. Men nu ger man sig på turister, journalister, ambassadpersonal (med diplomatisk immunitet) och andra oliktänkade utan urskiljning. Då handlar det troligen om nytt världsrekord bland världens skurkstater.

I Sverige tiger regeringen still. I Tyskland vreds Angela Merkel över övergreppen mot nyss nämnda personer. Hon säger vidare att detta naturligtvis får allvarliga konsekvenser för Egypten och Hosni Mubarak.

Såg för övrigt min favorit på USA TV Jon Stewart (betydligt bättre än Leno eller Letterman) göra slarvsylta av Mubarak i kväll. Obama är dock märkligt tyst! Han brukar ju annars vara ganska verbal men nu har det blivit tunghäfta. Även den svenska regeringen tycks drabbats av samma sjukdom. Det är skönt att det finns åtminstone en riktig regeringschef i Europa, som Angela Merkel.

Själv inser vi tyvärr att nu är det slutbesökt i Egypten. Vem vill förknippas med att stödja en regim, som uppträder likt skurkstater? Hur kan man komma på den vansinniga idén att betala folk för att med hästar och kameler rida in i fredliga demonstrationståg! Ofattbart primitivt och grottliknande!

Någon påpekar att Muslimska brödrasällskapet kan få stort inflytande eller ta makten. Det tror även jag är en stor möjlighet om inte Mubarak avgår omedelbart och att statsledningen upphör med sin förföljelse av oliktänkande. Att kunna backa tillbaka till något slags nolläge tror jag inte alls på.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar