fredag, oktober 17, 2014

Nya styret i Gnesta - nära repris från 2002!

Idag meddelar både moderater och socialdemokrater (socialmoderaterna), att man med sina 18 mandat kommer att ta hand om styret de närmaste 4 åren om inget oförutsett inträffar. 


I det läge som uppstått efter årets val; nog det bästa alternativet. Efter valet 2002 blev det ju en stor koalition mellan S och Allians, då V och MP hamnade utanför. Den koalitionen höll i två år. Därefter valde S att säga upp bekantskapen och Alliansen tog över med stöd av V.


Nu blir Johan Rocklind fortsatt 1:e kommunalråd och vi förmodar att Ann-Sofie Lifvenhage blir 2:a kommunalråd. Förhandlingarna har varit många och hårda med olika alternativ kring förhandlingsbordet. Det som stört förhandlingarna liksom hösten 2002 har varit miljöpartisternas krav på större inflytande än vad partiet kanske har mandat till.


Givetvis finns nu en besvikelse hos resten av den sammansvetsade Alliansen. C har ju med automatik representation i alla nämnder. Men för FP och KD är läget betydligt sämre. Kanske hade det varit smartare med en stor koalition likt den som fanns 2002. Men enligt malisen var det inte aktuellt denna gång!

 

Givetvis får man betrakta ett socialmoderat styre för en nödlösning för invånarnas bästa. Men det innebär t ex att socialnämnden nog kommer att ledas av den erfarna Ingrid Jerneborg-Glimne(M), vilket är alldeles utmärkt.  Eftersom Johan Rocklind(S) fortsätter som kommunalråd kan man förutse att de två andra nämnderna får en ordförande från vardera M resp S. Kanske en repris på Sibylle Ekengren som borgmästare i Gnesta? I varje fall kommer Ann-Sofie Lifvenhages inflytande i politiken, att öka betydligt med denna konstellation. Politiken kommer således få en mittenkaraktär utan mittenpartier.


Den stora förloraren är då Miljöpartiet, som ju haft vice ordförandeposter i alla nämnder och nu visserligen blir representerade i alla nämnder men i en betydligt mer blygsam roll. I viss mån är detta självförvållat och tyder på bristande insikter i förhandlingsteknik. Även en viss besvikelse finns säkert hos Vänsterpartiet, som ju gjorde ett bra val och hade en bra chans till större inflytande men släppte detta! Valets förlorare socialdemokraterna håller sig kvar trots ett tapp på 5% av rösterna.

 

Den gordiska knuten i denna koalition är valfriheten, som ju socialdemokraterna haft svårt med specifikt i Gnesta. I andra kommuner är det inget större problem med detta för andra socialdemokrater. Man behöver även jobba med attitydförändringar inom äldreomsorgen. Något som sopats under mattan de gångna 4 åren. 

 

Några 30 silverpenningar blir det i alla fall inte i Gnesta denna gång! 

 

Addendum

I lördagens SN kommenterar Gissur Erlingsson, att Gnesta-styret varit jämt mellan socialister och borgerliga partier; en sanning med någon modifikation.  Tittar man partivis så har c rekordet med 19 år vid rodret av 23 år medan socialdemokraterna endast har 10 år!

 

92-94 (c),m,fp,kd      
95-96 (s),c            
97-98 (c),s            
99-02 (m),c,fp,kd,mp   
03-04 (s),m,c,fp,kd    
05-06 (m),c,fp,kd,vd   
07-10 (m),c,fp,kd      
11-14 (s),v,mp         

 

Centerpartiet      19
Moderaterna        15
Folkpartiet        15
Kristdemokraterna  15
Socialdemokraterna 10
Miljöpartiet        8
Vänsterpartiet      4
Vänsterdemokraterna 2

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar