torsdag, oktober 09, 2014

En enigmatisk svikare eller en kompetent strateg?

Media har svårt att förstå Fredrik Reinfeldt. Han har verkat som chef för Sverige i 8 år och efterlämnar ett land i mycket god kondition och välfärd. Enligt vår uppfattning har han vunnit tre val. Dvs även det senaste då S och MP fick färre röster än Alliansen. Men trots detta annonserar han sin villkorslösa avgång på valnatten! Något som i högsta grad förvånat internationella media och även svenska med lite koll på omvärlden.

 

 

Istället ger han grönt ljus åt en hungrig Stefan Löfvén, som förmodligen har den sämsta sitsen av någons statsminister i modern tid. Reinfeldt var dock inget större favorit från början för en liberal. Många sk reformer kring arbetslinjen kändes inte helt ok. Att realt höja skatten för pensionärer var heller inte särskilt välkommet. Den misslyckade integrationen, där Sverige är sämst i Europa har väl heller inte varit till hans fördel. Nu är 100 - tusentals invandrare från östra Afrika arbetslösa, vilket skapar stora påfrestningar för samhället.

 

Följer man Reinfeldts internationella karriär så var han dock med mycket goda språkkunskaper en stor tillgång för Sverige. Han var en statsminister som man lyssnade till inte minst i Tyskland och UK.


Men men vad gör han på valnatten? Lämnar ett "sjunkande" skepp till sitt öde. Lämnar sina väljare som röstat på honom i stort förtroende. Något som han nu får en allmän omfattande kritik för. Tyvärr kommer hans eftermäle att mycket handla om svek mot sina väljare och övriga Alliansen. Samtidigt blir detta ledarvaccum naturligtvis ett gyllene tillfälle för Stefan Löfvén att föra sin politik inför en tämligen svag opposition. Den enda verkliga oppositionen synes SD stå för.


Eftersom Alliansen kastat in handduken och inte vill regera även om man skulle kunna så är knappast nyval i sikte. Det skulle nog bara gynna FI och SD. Med att ha kastat in handduken har Reinfeldt och Alliansen faktiskt gett S och MP carte blanche, att driva vänsterpolitik med en passiv allians och två partier V och SD, som lämnats utan inflytande! V:s enligt media synbara inflytande utgör är ett spel för gallerierna. Man har ingen som helst påverkan på ev omröstningar i riksdagen. Därtill har man för få mandat!

Vårt eget omdöme om Reinfelds agerande i slutet på sin karriär blir nog märkligt nog; t o m gåtfullt!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar