torsdag, oktober 02, 2014

När den grå ambulansen kom!

I barndomen fanns det vita och även grå ambulanser med ett rött kors på. Den vita ambulansen hämtade dem som led av "normala" sjukdomar och väckte inget större uppseende. Den grå ambulansen däremot fick alla att vakna till. Den grå ambulansen hämtade dem som drabbats av polio (barnförlamning) eller andra "obotliga" virussjukdomar.För dagens ungdom är dåtidens sjukdomar som polio och TBC knappast kända. Men för oss som levde dessa år var dessa sjukdomar en obotlig fasa.


I början på 50-talet kom det fram vaccin som SALK, som motverkade polio. Jag kommer ihåg när man i förskolan ställde upp sig mangrant i en rad för att få ett stick av denna livgivande medicin 1954. De flesta fick dock inte denna vaccin förrän 1957. Nu är det ungefär 60 år sedan. Tre sprutor skulle det vara med något år emellan.


Polio var en förfärande erfarenhet då på 50-talet. Numera finns det än värre sjukdomar som HIV eller Ebola. Men trots allt är ändå de gravt handikappade sjukdomarna på återtåg även om det möjligen i en oöverskådlig framtid möjligen kan bli än värre.


Stora insatser görs av frivilliga för att bekämpa inte minst Ebola. Alla kan göra en insats t ex genom Läkare utan gränser, som just nu gör en stor insats i Afrika!

 

Polioepedemin 1953.

 

Jag har sökt bilder på dessa ambulanser utan resultat. Det finns flera hemsidor som förklarar sig täcka detta område men ingen har någon grå ambulans, som ju var av fabrikat Volvo gammeltaxi med kardanbroms!

 

Jag har själv åkt grå ambulans med scharlakansfeber till Stockholms epidemisjukhus, Roslagstull 1951. Men det är en helt annan historia! 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar