onsdag, maj 21, 2014

Demokratin mår utmärkt i Sverige!

Om vi skall tro #Gnesta-bon Gissur Ó Erlingsson, docent i statsvetenskap vid #Linköpings universitet samt Mikael Persson, filosofie doktor i statsvetenskap vid #Göteborgs universitet. De skriver idag på DN Debatt (inläggsidornas finrum i Sverige) om förtroendet för partierna och partipolitiken inte alls är i kris utan mår lika bra som 1970.


"Krisbilden stämmer inte. Efter 1990-talets förtroendetapp för partierna är medborgarnas förtroende för politiker tillbaka på 1970-talets nivå. Partierna förlorar inte längre medlemmar, och valdeltgandet har stigit i tolv år. Demokratins dagsform är god under detta supervalår, skriver två forskare i statsvetenskap."

 

Här kan man läsa hela inlägget i DN, som således behandlar både fördelar och nackdelar med att vara politiker samt allmänhetens förtroende för politiker och deras partier

 

Själv är vi inte lika odelat positiva som skribenterna till ökat förtroende och framtida rekryteringsmöjligheter. T ex har de flesta partier i Gnesta ganska stora åldersmässiga glapp. Dvs det saknas en jämn spridning av kandidater i åldrarna 20-75 år. Något som det troligtvis kommer att ta lång tid att reparera efter 90-talets "lågkonjunktur".

 

I debattartikeln glömmer dock skribenterna bort massmedias betydelse för politikerförtroendet. Det är nog helt avgörande för en sund utveckling! Och tycker man att kvällspressen uppfyller detta kriterium? Ja då finns det ju inga problem!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar