torsdag, maj 29, 2014

Därför är Sverige sämst på integration (OECD)

Per GudmundsonPer Gudmundsson skriver idag i Svenska Dagbladet om Sveriges misslyckade integrationsprojekt. Mer än 500.000 invandrare är arbetslösa (Reforminstitutet) intill en netto kostnad uppskattad till mellan 54 och 73 miljarder kronor enligt regeringens utredare professor Jan Ekberg (2009:3 Invandringen och de offentliga finanserna). Det är lika mycket pengar som staten skickar till kommunerna för att sköta skola och äldreomsorg varje år!

 

"Bakom den torra statistiken döljer sig ett tragiskt utanförskap där tusentals och åter tusentals människor står utan möjlighet att förverkliga sin potential. Bortsett det rent mänskliga slöseriet tillkommer förstås också ett ekonomiskt." 


Svenska politiker är sedan åratal medvetna om problemet. Så varför händer inget?  

 

Något som vi i flera år sökt adressera på denna blogg. En generös asylpolitik är bra. Men varför överger man sina skyddslingar?


I tidningen Ekonomisk debatt redovisar nationalekonomen Andreas Bergh olika förklaringar till Sveriges dåliga position i internationell jämförelse, och ställer dem i relation till de politiska partiernas förslag på området.

 

"När Bergh granskar de politiska programmen finner han att de förslag som är populärast bland politikerna, är de som har minst effekt. De vanligaste förslagen är att bekämpa rasism och främlingsfientlighet samt höja de utlandsföddas utbildningsnivå. Bägge kan förstås vara lovvärda på andra plan, men har ingen effekt på sysselsättningsklyftan."

 

"Förslag som skulle kunna göra skillnad – ökad inkomstspridning, reducerat försörjningsstöd och minskad facklig makt – lyser dock med frånvaro. Här är alltså förklaringen till varför inget händer. När partierna diskuterar integrationspolitik sparkar de in öppna dörrar och slår kraftiga slag i luften."

 

Man kan verkligen ställa sig frågan varför vi skall vara sämst på detta inom OECD och varför våra välbetalda riksdagspolitiker i stort sett inte gör ett dugg utan bara ägnar sig åt yvigt munväder?

 

Vad kommer att hända i Husby om det blir en het sommar? Snart kommer nog alla dessa arbetslösa att reagera. Tänk på Watts och andra platser med enormt hög arbetslöshet! Hopplösheten måste vara det värsta som finns! Och låt oss inte klassifiera denna ledare som främlingsfientlig. Den handlar om omsorg om fler än 500.000 invånare samt svenska politiker av alla schatteringars oförmåga, att ge en stor del av befolkningen ett värdigt liv!


Varför ställer inte fler människor svenska politikerna till svars, som vi försöker på denna blogg! Och varför får vi inga svar? Det ekar tomt!


En stark ledare och pregnant fråga av Per Gudmundsson!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar