torsdag, maj 01, 2014

1:a maj i blandat sällskap!

Första maj är arbetarrörelsens inter-nationella högtidsdag som firas sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen. Dagen firas runt om i världen av olika partier och fackföreningar med demonstrationer och möten. I USA och Kanada firas dock Labor-day lite annorlunda i september varje år!

 

 

I Europa är det främst socialdemokrater, vänsteranhängare och kommunister, som demonstrerar. Men det förekommer även att andra partier gör sammanledes. T ex har de svenska kristdemokraterna haft stor uppslutning vid sina demonstrationer i Uppsala. 


Dagens glädjebägare är dock beblandad med malört, när även de kubanska, nord-koreanska, kinesiska och vietnamesiska diktaturerna deltar i manifestationerna. I Sverige likt annorstädes deltar ibland även extrema högerkrafter med betydligt annorlunda budskap än frihet, jämlikhet och broderskap

 

Även om bloggaren föredrar en mer liberal marknadsekonomi före socialismens planekonomiska tänkande, så respekterar man givetvis den riktiga arbetarrörelsens högtidsdag, som ett traditionellt inslag i svensk politik och samhällsliv. Däremot har nog tidens tand gnagt rejält på intresset för denna manifestation världen över! 

 

I Europa backar alla socialdemokratiska partier rejält till förmån för mer liberal-konservativa diton. Det planekonomiska tänkandet har ju uppenbarligen förlorat slaget med Sovjetunionens upplösning. Men i Sverige Nota Bene står SAP starkt av någon anledning!

 

I Gnesta talar Göran Persson (i Stjärnhov) på Elektron. Persson är faktiskt en av de bättre talare vi lyssnat till under årens lopp. Särskilt när det gäller icke politisk retorik!

 


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar