tisdag, maj 27, 2014

Val-analyser av Sanna Rayman(SvD) och Ewa Stenberg(DN)

Det spekuleras vilt om det ganska stökiga och yviga EU-valet både nationellt och internationellt. Ledarskribenterna Sanna Rayman och Ewa Stenberg är läsvärda:


Sanna Rayman - Lider EU av galopperande populism?

Samtidigt kan vi se att de två partier som är våra mest uttalade EU-kramare – Folkpartiet och Moderaterna – har backat, medan partier som i varierande grad andas EU-skepsis kliver framåt. De främsta skeptikerna är förstås Vänsterpartiet som vill lämna, på sikt. Därefter följer Sverigedemokraterna, som vill omförhandla hela medlemskapet och hålla folkomröstning.

Miljöpartiets framgång handlar näppeligen om att de lyckligt omfamnar EU-projektets alla möjligheter. Snarare är budskapet att läget med allt – i största allmänhet – är akut och om vi inte skickar ner miljöpartisterna till Bryssel för att styra upp de där EU-klåparna kommer allt – i största allmänhet – vara förstört.

 

 Ewa Stenberg - Strategisk miss att jaga mittenväljare.

Nu, efter valfiaskot, börjar Moderaterna tala om Miljöpartiet som ett vänsterparti. Det framstår som en del i en ny strategi för att locka tillbaka förlorade väljare. Moderaterna har också fått bränsle för att argumentera än mer om regeringsfrågan. Stefan Löfven kan få tre röd-grön-rosa partier att förhandla med och ett ökat tryck på en liberalare invandringspolitik, arbetstidsförkortning och högre miljöskatter. M har dessutom en allians som ser ut att kunna forcera fyraprocentsspärrar.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar