onsdag, november 13, 2013

Tyska RBB en favoritkanal!

Har ju tittat på den fantastiska tyska TV:n via satelliten Astra i många år. Kanske 40-talet kanaler med mycket av det som saknas på svensk Public Service. Just nu är det RBB (Berlin/Brandenburg) mellan kl 17.05 och 18.00 varje dag med ett program som skildrar vardagslivet på Leipzigs djurpark alternativt München ZOO. Kommentatorn påminner intensivt om Helge Skogs insatser i TV4 programmet "Halv åtta hos mig."

Men det handlar om både små och stora händelser i djuren och människors vardag. En mycket intressant och rogivande komposition. Det finns för övrigt varje dag utmärkta naturprogram och bra tyska deckare, som inte liknar amerikanska CSI på något vis.

Bland de mest imponerande är tyskarnas intresse för teknik, forskning, näringsliv och industri, som ju utgör ryggraden i landets framgångar. Jag vet mer om svensk industri och försvar genom att titta på tysk TV än svensk. Över svensk Public Service TV blir man nästan förtvivlad. Det enda programmet med anknytning till denna sfär är Vetenskapens Värld, som dock mest sysslar med ockulta ting från hjärnan eller rymden. Var tog Erik Bergstens fantastiska teknikprogram vägen! Vart håller industrilandet Sverige nu på att ta vägen i svensk TV? I utförsbacken som i det reala?

Numera sysslar svenska SVT mest med samhällsfrågor och att ifrågasätta den nuvarande regeringen. Man satsar hur mycket pengar som helst på intetsägande TV-debatter från Göteborg. Man drar egna ganska underliga politiska slutsatser i Rapport och Text-TV. Kolla in tyska nyhets- och debatt-program. Här handlar det om riktig objektivitet och kvalitet.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar