onsdag, november 13, 2013

Om nya arvssynden på sn.se

Ifrågasatte häromdagen tidningens och nätupplagans ansvarige utgivare Göran Carstorp Högsta Domstolens beslut att varje aktuell ansvarig utgivare även är ansvarig för det material som tidigare publicerats på nätet. Han menar att detta skapar en arvssynd för tidningen.

Han skriver vidare:"Det som SN skrev om 1893, 1939 eller 1970 var utifrån den tidens lagar och värderingar. I en förtalsprocess skulle dessa texter prövas mot mot lagar och regler som beslutats om efter det att texten trycktes. Det är orimligt."

Vi kan nu lugna Carstorp på en punkt: Förtal regleras i 5 kapitlet 1 § BrB och det svåraste straff som kan följa är böter. Enligt 35 kap. 1 § 1 punkten BrB är då preskriptionstiden två år. Om det rör sig om grovt förtal enligt 5 kap. 2 § BrB blir preskriptionstiden istället fem år, se 35 kap. 1 § 2 punkten BrB, då maxstraffet är två års fängelse.

När det generellt sedan gäller sakfrågan så har nog Högsta Domstolen ansett, att det är viktigare att ta hänsyn till den som utsätts för en tidnings mobbning än att underlätta ansvarige utgivares nattsömn. Det kan ju även vara så att två ansvariga utgivare har olika uppfattning om vad som är förtal. Det är således upp till varje ny ansvarig utgivare, att kolla tidningens "svarta bok"; dvs en sammanställning av skriverier som väckt ont blod. Även SN torde ha en relativt voluminös sådan!

Vi har ju egen erfarenhet av denna typ av mobbning och sökt få direkta felaktigheter ändrade utan resultat hos vissa media. Någon ansvarig utgivare t o m hån-garvade! Så det är nog högst utmärkt det som HD bestämt. Förtal av enskild person är det mest vidriga som existerar och har lett till flera självmord, som vi kunnat läsa om i pressen de senaste åren. Men straffen äro lindriga och preskriberas änskönt efter två eller fem år beroende på grovhet!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar