torsdag, november 21, 2013

Hur farligt är det att åka tåg i Sverige?

I kölvattnet på den stora tågdebatten i Gnesta förra lördagen så spårade ju ett godståg ur i södertunneln. Kritik framfördes ganska raskt av Anders Yngerman(S) en av paneldeltagarna, att det skulle vara regeringen och Catharina Elmsäter-Svärd(M) fel till alla olyckor. Även Sveriges Television ifrågasatte hur säkert det var att åka tåg med den nuvarande regeringen som ansvarig för trafiken.


Vad är då sanning? Hur farligt är det att åka tåg? Förmodligen något som både Ygeman och SVT glömt att ta reda på! Utmärkta Wikipedia ger ju ganska rakt svar på det mesta. Snart är det ganska lätt att konstatera att det varit en socialdemokratisk regering vid merparten av alla olyckor där någon passagerare omkommit. Här nedan en lista på några:


Den första  1864, 23 december. Ett tåg passerar stoppsignal, och kolliderar med ett annat tåg, i Sandsjö nära Bodafors. 7 personer dödades och 11 skadades.


Den största  1918, 1 oktober, störtade ett lok och sju vagnar av banvallen efter ett jordskred i Getå utanför Norrköping. 41 personer omkommer. Järnvägsolyckan i Getå.


Den senaste större  1987, 16 november kolliderade två persontåg i Lerum på grund av en felaktigt ställd växel. 9 personer omkommer. Järnvägsolyckan i Lerum


"I lokförarutrymmet i det västgående tåget satt en ledig tågmästare som medpassagerare och läste tidningen. När lokföraren skrek "Helvete, nu smäller det!", lyckades personen slita upp dörren och kasta sig ut. Tågen kolliderar när personen precis har hoppat, befinner sig i luften och ännu inte landat. Han klarade sig med endast en bruten fot."


En enastående perceptiv kognition (varseblivning) enligt mitt förmenade. Vem inser snabbt att det går åt "helvete" och samtidigt gör något?

En grävmaskin var inblandad  2010, 12 september. En 24-årig kvinna avlider efter att ett X2-tåg kolliderat med en grävlastare nära Kimstad station mellan Norrköping och Linköping.


Kommentarer? Möjligen att politik är teatral!


Här finns en lista på samtliga tågolyckor samt ett antal förmodligen inte alla - med olyckor som berör andra trafikanter.


Internationella olyckor

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar