onsdag, november 06, 2013

75 år sedan Kristallnatten i Hitler-Tyskland!

Råkade av en händelse se ett TV-program på tyska rikskanalen RBB, Rundfunk Berlin-Brandenburg om den kraftigt ökande antisemitismen i nordöstra Tyskland, som utgörs av delar av det gamla DDR och politiskt står långt till vänster. I detta Tyskland har neo-nazister och vänstern gjort gemensam sak och kanaliserar framför allt muslimsk frustration visavi en en ganska liten judisk minoritet.

Programmet gav exempel på hur den islamitiska propaganda-apparaten från Iran och olika Gulfstater når immigranterna i Berlin via TV-satelliten Hotbird på 13 grader öst. I Sverige kan man i vissa områden även konstatera att parabolerna just är riktade mot denna propagandasatellit, som bl a uppmuntrar till heligt krig!

I de berlinska stadsdelarna Wedding, Neukölln och Kreutzberg, som domineras av arabiska och turkiska immigranter, vågar knappt någon jude bege sig. Det vet rabbinen Daniel Alter som överfallits. Det är således Tysklands huvudstad vi talar om, där det finns ca 300.000 muslimer och 12.000 judar. Och uppenbarligen ett stort antal neo-nazister och vänstermänniskor i en ganska ohelig antisemitisk allians. 

När man frågade invånarna vad det tyckte om judiskt inflytande, så svarade 16%, att det var alldeles för stort. Judarna i Tyskland utgör numera 0,2% av befolkningen och allt fler emigrerar till USA och Israel. Man tror allmänt att Coca Cola, Burger King m fl amerikanska företag alla ägs av judar. Det tragikomiska i sammanhanget är att Coca Colas VD är en turk vid namn Muhtar Kent!Allt detta enligt TV-kanalen RBB och ett antal forskare i antisemitism vid universitet i Brandenburg. 


Detta påminner oss plötsligt att det är ganska exakt 75 år sedan, som Kristallnatten inträffade i Tyskland med huvudort Berlin. Denna natt, då förintelsen påbörjades,  dödades över 400 mosaiska trosbekännare. När kriget var slut hade minst 4,5 miljoner judar utrotats av nazisterna tillsammans med andra icke önskvärda som romer, homosexuella, Jehovas Vittnen och politiska motståndare.

Tyvärr ökar antisemitismen även kraftigt i Sverige, som har 20.000 personer med judisk trosbekännelse (lika med Tysklands 0,2%). Antalet etniska svenskar med nazist-, AFA- eller kommunistsympatier är icke kända. Men antisemitismen ökar särskilt inom vänstermedia typ TT, Aftonbladet och Public Service. Både SVT och SR anställer viktiga personer med antisemitisk dagordning. De enda riksmedia, som tycks hålla rent framför dörren är Dagens Nyheter/Expressen och Svenska Dagbladet. Några tidningar vi läser med stor behållning och intresse.


Det hedrar dock ABF, socialdemokrater m fl i Gävle, som åminner Kristallnatten på ett värdigt vis!


I lokalbladet SN skriver chefredaktören Göran Carstorp att det bara är romer och muslimer som hetsas i Sverige idag. En uppfattning som vi bara kan dela delvis. Ja romer har problem på samma vis som de alltid haft under åren. Detta delar de historiskt med judar.  Denna verklighet betonade nogsamt president Barack Obama vid sitt besök i Sverige nyligen genom att besöka den judiska  synagogan i Stockholm. Samtidigt med SN:s uttalande kommer en krtitisk rapport från EU om de ökande hatbrotten mot judiska trosbekännare i Europa och Sverige!  


Kristallnatten känns väldigt nära i alla avseenden - även här i Östra Sörmland - trots att 75 år förflutit sedan dess!



RBB:Antisemitismus bei arabischen und türkischen Jugendlichen

RBB: Antisemitismus heute - wie judenfeindlich ist Deutschland?

ZDF: Deutsche Muslime und Antisemitismus

Läs mer och besök Forum för levande historia!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar