söndag, juli 07, 2013

Socialdemokraterna vill satsa 3 miljarder på skolan!

Alla vill skolan väl. Ävenså Stefan Löfven(S), som vid dagens pressträff i Almedalen bl a utlovade att satsa 3 miljarder på skolan för att bl a få mindre klasser i grundskolans lågstadium. Partiet vill anställa 1.000 fler speciallärare och specialpedagoger och kräver också läxhjälp till alla elever.

Men 3 miljarder räcker inte långt. För Gnesta kommuns del skulle detta innebära ca 3 miljoner kr mer i statsanslag på en totalbudget på 200 miljoner kronor; dvs ca 1,5%. Tidigare har staten genomfört olika kunskapssatsningar till betydligt högre belopp.

I sitt tal senare på dagen gav han skarp kritik åt regeringen men inte riksdagen. Man undrar om han även kritiserade Sveriges goda finanser? Det finns det dock ingen hänvisning till i rapporterna. Den socialdemokratiske partiledare återvände även till att "rasism är skit", vilket är bra. Kan han sedan motverka den ibland uppblossande rasismen inom sitt eget parti och de media som stödjer (S) så blir det ju ännu bättre.

Stefan Lövén menar att principen om lika möjligheter för alla är en viktig fråga. Något som han nog delar med de flesta partierna i Sverige. I Sverige är ju skolan skattefinansierad fullt ut - så alla har ju samma chanser i motsats till länder som bl a Frankrike, England och USA. I Sverige finns det omfattande transfereringssystem till personer med låga inkomster. Något som saknar motstycke i andra länder. 

Klassklyftorna växer mindre än det gjorde under Göran Perssons tid. Något som (S) faktiskt har svårt att förklara! Dock kan det svenska skattesystemet behöva förändras; det har man rätt i. Idag är det närmast ett lapptäcke och behöver en större uniformitet. 

Nu är Almedalsveckan slut och det gillar nog de flesta även politiker, som nu kan gå på semester i mån om man inte är medlem av regeringen för då är det svårare.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar