lördag, juli 20, 2013

Ishallen tycks engagera invånarna i Gnesta

Ganska intressant att följa insändardiskussionen om kommunens planer på att återköpa ishallen! Många kloka synpunkter men även vresigt politikerförakt. En insändare, som måste kommenteras är vänsterpartisten Lena Staafs inlägg från 19 juli:

"Felet har varit en alltför naiv tro på att en privat ägare ska kunna driva ishallen billigare än kommunen. Ett privat företags enda mål är vinst åt företaget medan kommunen har medborgarnas bästa som mål. Politiker är inga experter men har tjänstemän som är experter till sin hjälp. Att aldrig lita på muntliga löften borde vara självklart! Det går inte att komma ifrån att borgarna gjorde en fadäs vid försäljningen, något som nuvarande rödgröna majoritet får göra sitt bästa för att rätta till. Vänsterpartiet stödjer därför återköpet av ishallen."

Enligt Lena så är det således bäst att ha all näringsverksamhet i offentlig ägo. Det kallas för planhushållning. Länder som har planhushållning är Kuba, Vietnam, Nord-Korea. Sovjet har valt bort planhushållning för den mer kapitalistiska marknadshushållningen. I Kina har företagen även fri dispositionsrätt till egna resurser och vinster. Länder med hög levnadsstandard är alla kapitalistiska. Menar verkligen Lena Staaf att det skulle fungera bättre med en offentliga verksamheten är den konkurrensutsatta privata?

Något som jag inte tror på för ett ögonblick. Vi får se nu hur kommunen "kan sköta" ishallen. Ishockey-klubben kommer givetvis inte att få carte blanche för sin verksamhet. Facit får vi först om något år. Att Gnesta Is och Invent saknat rätt inställning är tråkigt - det hade lika gärna kunnat vara en success!

Samtliga partier har enligt protokollet stött återköpet. Förmodligen det minst sämsta i nuvarande läge!

1 kommentar :

  1. Man ser på debatten med olika ögon. Jag ser det inte att vi medborgare vill ha planekonomi det är ditt sätt att försöka sänka debatten i kommunistläget. Tro mig kommunist är det sista jag är med en generation innan mig som flytt från terrorn. Felet är delat på politikerna och XL-maffian. Hade kommunen när de sålt ishallen för en (ursäkta språket) pisspeng svart på vitt ställt kraven vad man förväntade sig utav köparen så hade vi inte haft detta läge. Förmodligen hade inte köparen gjort köpet. Nu såg han alla hål i avtalet och kände att detta kommer bli en bra affär. Du tar upp att drifkostnaden under åren i privat ägo hade varit dyrare än återköpspriset. Men det du glömmer är att vi medborgare som nu betalar detta återköp ej haft tillgång till ishallen på det sättet som vi haft förr under privat ägo så tacka fan för att driftkostnaden varit mindre. Hade bara fattats att ni gett bidrag till ägaren som sedan stängt ute föreningar från omklädningsrum. För det har ni väl inte?!?!!? Så driftkostnaden hade kanske varit högre i kommunal ägo men medborgare och motståndarlag hade kanske sluppit åka till skillingavallen för att byta om t ex. Som medborgare är det lätt att visa sin besvikelse. Nästa år röstar man på det partiet man tycker gjort minst bort sig och när man köper byggvaror väljer man inte XL i Gnesta.

    SvaraRadera