torsdag, juli 04, 2013

Båven-beslutet - en våt filt över Gnesta?!


Länsstyrelsen i Sörmlands beslut att utvidga strandskyddet runt Båven till 300 meter väcker förstämning hos ansvariga politiker i Flen och Nyköping. För Gnesta kommuns del gäller uppenbarligen Kukka Valtola-Sjöberg(MP) uppfattning enligt tidningen Södermanlands Nyheter. Det hade kanske varit klädsamt om tidningen behagat fråga det styrande partiets kommunalråd Johan Rocklind(S). 

I själva ärendet kan man nog säga att länsstyrelsens beslut är odemokratiskt. Man sätter sig över respektive kommuns rätt till att självbestämmande! Vi minns speciellt Göran Perssons kommentar kring Båven-restriktionerna: "Se till att inte lägga en våt filt över utvecklingen kring Båven!" Men nu är vi där med denna våta filt, som är ditlagd av storasystrarna Hagberg och Sekse!

Det finns säkert både fördelar och som sagt nackdelar med detta beslut. Men det som stör oss på denna blogg är att det är storasystrarna, som styr och ställer; inte yngre bröder och systrar!

Gnesta kommun är i stort behov av fler boenden för att inte närservicen helt skall dö ut. Därför är givetvis naturnära boende en framgångsfaktor. Länsstyrelser har ofta en viss förmåga att vara hårda mot små kommuner när det gäller dispenser och tillåta det mesta till större. Man kan nog utan att överdrift tala om att länsstyrelsen mobbar mindre kommuner. Det är min grundade mening efter många långa politiska år i Huddinge, Nyköping och Gnesta kommuner.

Kommunerna runt Båven borde vara myndiga att själva fatta beslut om hur strandskyddet skall vara utformat. Varför skall Gnesta kommun liksom Flen skall behöva bära tagelskjorta, när andra kommuner ständigt är klädda i siden?

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar