fredag, december 02, 2011

Resebranschen har det tufft


Omställningarna i Nord-Afrika och pågående Euro-kris skapar problem för det stora internationella bolagen Thomas Cook (Ving) och TUI (Fritidsresor). Enligt den vanligtvis synnerligen talföre informationschefen på Fritidsresor Lottie Knutsson, så gäller det inte Fritidsresor. I det sammanhanget kan man göra sig ett försök på att värdera de reseföretag man åkt med under de senaste 40 åren.

Företaget Atlas var suveränen men försvan någonstans i slutet på 80-talet. Bra hotell,proffs- guidning coh samtidigt prisvärt. För vår del har det sedan blivit så att vi mest rest med Ving. Deras hotell med Sun-Wing stuket har varit ypperligt. Även Solresor har vi nyttjat vid resor till Egypten. Inte mycket att säga om detta företag förutom att de tillämpar väskvikt på 15 kg, vilket irriterar. På Sun-Wing får man ha 30 kg i bagaget och checka in på hotellet vid hemresa. Superbt.

Fritidsresor har varit en katastrof vid de två tillfällen vi utnyttjat företagets tjänster. Första gången på Teneriffa med ett nedslitet hotell full av kackerlackor. Den andra gången Kanarieöarna, Bahia Felice då vi fick sitta en hel natt på golvet och vänta på ett flygplan, som inte kom. Det värsta vi varit med om i resebranschen.

Något år åkte vid med danska Spies till Teneriffa, Los Christianos. Fin lägenhet vid hamnen. Planet kom inte förrän dagen efter. Spies ordnade in oss på det mest flotta hotell jag bott på som privatperson med ett jätterum, mat frukost och swimming-pool, inte utav denna världen. Allt i närheten av Reina Sofia alltså flygplatsen på Teneriffa. Vi hade gärna önskat att planet skulle bli försenat flera dagar.

Beträffande Thomas Cook's finansiella problem så ligger väl en hel del i de stora satsningar man gjort på nya fräscha hotell inte minst i Egypten. Det är väl mer än man säga om Fritidsresor.

Nåväl sedan 1981 har vi noga skrivit upp alla resor, resmål och hotell inkl deltagare. Det har nog blivit en hel del sedan dess även om man numera kanske inte är så benägen att ge sig iväg något längre. Dock vill man ju komma bort en stund från de isande vintrarna. Det har varit förfärligt de två sista åren. Thailand rekommenderar många men för vår del tycker vi det är för långt att resa i turist- eller charter-klass.

Vi åkte för ett antal år sedan med reguljär British Airways till Barbados och Tobago. Det var fantastiska vatten. Särskilt kommer man ihåg Tobago Cays, som ligger vid Union Island inte långt från den engelska popvärldens kändisställe Mayreau Island. Men som sagt Thailand har säkert en fantastisk natur och dykmöjligheter och är givetvis fortfarande en möjlighet.

Där vi spenderat mest tid och verkligen känt för är ändock Rhodos på den tiden man fortfarande hade drachmern dsv före år 2000. Kanske man även bör nämna Karphatos en liten ö på väg till Kreta. Eller varför inte Herssonnisos på denna ö inte lång från Heraklion med sina fantastiska lämningar, som Knossos från den Minoiska tiden! Även den italienska staden Alassio med omgivningar inte långt från San Remo är en pärla vid Riva de Fiori.

Det var häftigt att segla runt och dyka i den karibiska övärlden kring Union Island (se stilstudie ovan) men en flygtur i det amerikanska Grand Canyon och lunch på South Rim går inte heller av för hackor! Ännu häftigare lär det vara att bese samma plats med helikopter. Men då hade man förmodligen inte klarat lunchen. Enklaste vägen till kanjonen är via flygplatsen i Las Vegas. En för övrigt helt märklig stad, som man kan berätta mycket om - men det är en helt annan historia.



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar