söndag, december 11, 2011

Glider EU isär?

Enligt många svarta rubriker i Tyskland, Frankrike och annorstädes talar man om att EU glider isär! I brittiska tidningar häcklas David Cameron för att UK står utanför övriga EU. En nation av 27. Nu är detta ju inte hela sanningen. I flera länder krävs referendum (att fråga invånarna) för att godkänna ett nytt avtal.

Frågan om att glida isär kan liknas vid en sån där snurrkarusell, som man hade i lekparken. Det gick bra att sitta kvar och man kunde hålla i sig om inte farten blev för hög.

Om nu navet (längst in) är Tyskland och Frankrike, som ju vill öka farten på snurran, så kan det knappast vara de länder som har is i magen, som ställer till allt elände. Skulden måste ju ligga på farthållaren.

När vi i Sverige röstade emot euron med stor majoritet, så fanns det inget, som sa att vi skulle in bakvägen. Nu är navländerna i euron i en trist situation. Men det är ju i högsta grad självförvållat och beroende på dåliga och vinningslystna politiker. Dvs det är viktigast att vinna makten. Inte att sköta landets ekonomi på ett bra sätt.

På det viset är vi hyfsat förskonade i Sverige. Vi har nog en del politiker, som förstår att hålla i plånboken och en väljarkår, som kanske tänker mer långsiktigt.

Om EU glider isär så ligger skulden i första hand på de länder, som levt över sina tillgångar de senaste 10 åren För att reparera detta kommer det säkert att ta minst lika lång tid. Då skriver vi år 2021. Det bästa och enklaste vore nog att unionens medlemsstater hade egen valuta. Då kan man med automatik kompensera staters överkonsumtion. Det viktigaste är fredsbevarande uppgifter och den fria stora marknaden.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar