tisdag, december 06, 2011

Måndagens kommunstyrelse gav fler frågetecken!

Vid måndagens långa kommunstyrelsesammanträde i Gnesta kommun fattades många beslut men lämnade oxo många frågetecken efter sig:

Användning av överskottmedel 2011
Kommunen beräknas få ett överskott på ca 12 mkr 2011. Alla var överens om att satsa 1mkr till föreningslivet, 1 mkr för utveckling av näringslivet, 0,7 mkr för asfaltering. Alliansen vill dessutom satsa ytterligare 2,5 mkr till socialförvaltningen med de röd-gröna sa nej.

Alliansen ville dessutom att sätta av mer pengar till kommunens pensionsskuld men det blev avslag på detta.

De röd-gröna ville ej heller ta upp, allianskravet på att Laxne vägförening, skall behandlas lika som Björnlunda och Stjärnhov vägföreningar vid kommande fastighetsreglering och ombildningar. Huruvida denna förening med sin lilla budget skall kunna hosta upp 100.000 kr för en ändrad detaljplan är icke genomförbart och torde om det genomförs närmast likna utpressning av Laxneborna. Frågan är dock inte avgjord ännu.

När det gäller satsningar på skolan så ville de röd-gröna satsa mer 2 mkr på barnomsorgen sk barnpeng (som redan ligger högt i jämförelse med riket) medan alliansen ville tillföra dessa pengar till grundskolan sk skolpeng (som ligger lågt i jämförelse med riket). Resultatet blev en ännu bättre förskola och en sämre grundskola.

Liljedalshemmet
Eftersom Liljedalshemmet inte fanns med på dagordningen, begärde alliansen att ett ärende om uppsägande av det nuvarande kontraktet skulle medtagas. Så blev och fallet och en enig kommunstyrelse beslutade med omedelbar justering att säga upp förhyrningsavtalet med landstinget.

Enligt obekräftade rykten avses hela ärendet, att behandlas av en extra kommunstyrelse kort före kommunfullmäktiges sista sammanträde i december. Något som knappast kan betraktas som seriös politik och i fullständig avsaknad av demokratiska inslag. Var tog det goda samtalet vägen?

Nu finns det ett beslut taget i socialnämnden för någon vecka sedan. Men eftersom ärendet är komplicerat är det svårt att hitta den röda tråden i kommande förhandlingar med landstinget. Mot bakgrunden av den ytterst darriga hanteringen av ärendet, att nämnden saknar ordinarie ordförande och att socialchefen slutar den sista december, finner alliansen det oroande att inte få ta del och kunna påverka skeendet.

Det är ju till syvene och sist alliansens ledamöter, som har mest kunskap och insyn i verksamheten samt de tidigare förhandlingarna med landstinget.

Miljöpris
Efter en viss diskussion beslutade sig kommunstyrelsen att inte dela ut något miljöpris för 2011. Samtidigt framkom önskemål om en genomgång av aktuella regler för ändamålet. Mer reklam för detta pris önskades unisont, då det är ett viktigt pris i Gnesta kommuns profil!

Saknade ärenden
Arvodeskommittén har ju under året arbetat med ett nytt arvodesrelemente med tanke på beslut i kommunstyrelse och fullmäktige under december 2011. Ärendet saknades på dagordningen.

Några fler frågor som uppenbarligen hamnat i den sk långbänken är ny brandstation mm, gymnasiet Baggiums eventuella expansion, äldrecentrum, simhallen ny eller ombyggnad, PRO-gården, idrottsanläggningar på Hagstumosse, vindkraften och ny plan för Gnesta centrum! De flesta av alliansen påbörjade projekt men övertagna av de röd-gröna och troligen befinnande sig någonstans i cyberrymden. Även övertagande av Laxne vägförening och tillsättande av ny ordförande i socialnämnden verkar gå i slow-motion bakom röda ridåer.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar