söndag, december 11, 2011

En glänsande galakväll

Nobelprisutdelningen är något man inte missar. Åtminstone inte på en lördag. Årets utdelning var ju dessutom kryddad av en svensk författare Tomas Tranströmer. Har aldrig läst något av honom, då poesi inte varit "my cup of tea". Men steget från den filosofi, som intresserar mig, till dessa ämne kanske inte är för långt!

Årets fysikpris var ju dessutom fantastiskt. Vetskapen om att universum expanderar fortare och fortare, innebär ju i slutänden av vi blir ganska ensamma i denna del av universum med kanske bara grannen Andromedagalaxen - idag på 2,5 ljusårs avstånd. En galax som kommer att kollidera med om ca 3 miljarder år.

Vi har ju lärt oss att det finns materia, svarta hål som ju är materia, antimateria (dark matter). Eftersom denna kända materia skulle få universums expansion att avstanna så finns det uppenbarligen något nytt, som ökar expansionen. Man talar nu om mörk energi.

Världsaltet är synnerligen oförståeligt. Hur kan något existera hur stort som helst utav sig självt. Hur kan i denna tomma entitet uppstå en "big bang" för 15 miljarder år sedan. Tanken svindlar!

Nobelfesten och SVT:s bevakning är ju synnerligen proffsig och underhållande för oss gatufolket. Vi älskar att se all denna vitterhet, överheten dansa och dricka champagne. Precis som det alltid varit. Man får absolut inte bli avundsjuk på denna festernas fest i Sverige.

Nästa år kommer jag säkert att åter beskåda detta spektakel men kanske mer intressant är de program, som SVT och UR gör kring upptäckter, pristagare och deras sociala miljöer. Noterade även att norska stortinget utsett värdiga fredspristagare. Särskilt intressant var det att lyssna till Tawakkul Karman från Jemen. Den yngsta fredspristagaren i historien, som höll ett fantastisk långt och engagerande tal.

Konkurrenten denna kväll var Morden i Midsomer på trean - men den hade vi redan sett två gånger. Det börjar bli väldigt tunnsått med bra deckare. Gårnattens deckare med miss Marple och Christies "Han hade råg i fickan" eller något sådant på sjuan eller åttan,var ju spännande men den var även sedd sedan tidigare. De mer moderna CSI (Crime scen investigations) varianterna är inte mycket att ha. Jag börjar bli närmast sjösjuk av alla kameraåkningar och inte mycket utrymme ges för eget tänkande. Nä nu blir det Schakalen på trean - halvhyfsad dock inte i klass med Forsyth's "The day of the jackal".

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar