söndag, december 11, 2011

Rävarna spår högre ränta 2012

Rävarna - dvs bankernas talesmän - som vaktar "hönshuset" spår högre räntor 2012. Samtidigt kommer Riksbanken uppenbarligen att sänka sin repo-ränta för att stimulera svensk ekonomi.

Det kan ju inte vara så att denna sänkning för att stimulera ekonomin skall betalas av vanliga låntagare. Anders Borg har ju sagt att kraven på att bankerna skall bygga upp bättre eget kapital, skall betalas av aktieägarna inte av kunderna. Och hur skall den svenska konsumtionen då stimuleras? Ekvationer, som inte går ihop.

2012 och 2013 blir nog tuffa år för svenskar liksom för många andra länder i Europa. De idag 500.000 personer, som står utanför arbetsmarknaden och kostar samhället runt 100 miljarder varje år, kommer säkert att öka rejält.Tyvärr finns det risk, att Sveriges ungdomsarbetslöshet kommer att bli den högsta i Europa. Vad gör våra rikspolitiker åt detta?

Sveriges BNP per capita är ju heller inte särskilt högt. Lägre än Danmarks och i klass med Italien och Grekland.

En pensionär får det något bättre, vilket är bra mht den överbeskattning, som gruppen nu utsätts för. Nu betalar alla pensionärer och personer som försörjer sig på kapitalinkomster (t ex egna pensioner) 17 miljarder mer i skatt än de borde jämfört med övriga inkomsttagare.

Staten borde även tillse att bankernas räntegap inte får bli för stort. Det kan man givetvis göra genom enkla och tydliga låneregler från Riksbanken.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar